Stort sug efter kolonilotter

Våren börjar smyga sig på och med det en ny odlingssäsong. Redan nu är många Uppsalabor sugna på att gräva i marken och hör av sig till odlingslottsföreningarna i hopp om en egen lott.

Göran Svanfeldt är ordförande i Ekebyodlarna.

Göran Svanfeldt är ordförande i Ekebyodlarna.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2011-03-22 17:53

Solen värmer och snön som ligger över odlingslotterna i Ekebydalen i Uppsala har sakta börjat smälta bort. Göran Svanfeldt, ordförande i Ekebyodlarna kliver runt bland de snötäckta lotterna i ett par rejäla stövlar. Han har varit med ända sedan föreningen startades för 31 år sedan. Nu är det nedräkning inför årets städdag i slutet på april, som också fungerar som ett startskott för säsongen.
– Tillströmningen var enormt stor när vi startade Ekebyodlarna, sedan var det en svacka för några år sedan men som har vänt nu och intresset verkar snarare öka mer och mer, säger han.

Nytt för i år är att kommunen i april kommer att inför gemensamma riktlinjer som ska gälla för alla odlingslottsområden på kommunal mark. Bland annat handlar det om att lotterna enbart ska vara till för hobbymässig odling samt att områdena ska se prydliga ut.
– Det är väldigt bra att kommunen engagerar sig i frågan. Åker man runt och tittar så ser olika områden med odlingslotter väldigt olika ut och somliga har inte rimlig skötsel, säger Göran Svanfeldt.

Odlingslotterna i Uppsala engagerar fler och fler yngre personer i dag, menar Marianne Ångman, vid Tunabergarnas odlareförening.
– Det är oerhört populärt att odla, jag har hållit på sedan 1989 och har aldrig varit med om att så många vill ha en lott som nu. Det är många unga människor, ofta utan odlarvana som hör av sig och vill ställa sig i kö för en lott. Bara den här veckan har fyra stycken hört av sig och det är ju fortfarande snö ute så än kan vi inte göra så mycket, säger hon.

Göran Svanfeldt håller med och pekar också på att odlingsbeteendet har förändrats de senaste åren.
– Den äldre generationen är uppväxt med odlingen. Tidigare handlade det mycket om nyttoodling men nu är det mer vanligt med blommor än potatis. Man kanske till och med har en lott där man bara odlar blommor, säger han.

Trots att intresset för odlingslotterna är så pass stort så är det fortfarande möjligt att få en lott inför våren.
– Ja, det brukar gå ganska jämnt upp för oss och ungefär 25 procent av våra lotter brukar bli tillgängliga inför våren, så hör man av sig finns det chans att man får en, säger Göran Svanfeldt.

Fakta

Odlingslottsområden i Uppsala

Det finns fem kolonistugeföreningar och nitton odlingslottsföreningar i Uppsala. Den som vill arrendera en odlingslott kontaktar respektive förening. De olika odlarföreningarna arrenderar i sin tur marken av kommunen. Hos kolonistugeföreningarna köper varje person själva huset men betalar arrende och medlemsavgift till föreningen.

Några av de största odlingslottsföreningarna i Uppsala finns i Ekebydalen (Ekebyodlarna), Tuna backar (Tunabergarnas odlareförening), Stabby (Hällbyodlarna) och Gottsunda (Gottsundagipen)

Kolonistugeföreningar finns bland annat i Höganäs (Viola Koloniträdgårdsförening) och i Tuna backar (Tuna Koloniträdgårdsförening).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!