Stort sparpaket klubbas i UNT

Den nya styrelsen för Upsala Nya Tidning som tillträtt efter samgåendet med NTM-koncernen klubbade på torsdagen ett sparpaket på 40 miljoner kronor, det största enskilda sparpaketet i UNT:s historia. Efter årsskiftet väntas uppsägningar.

Uppsala2009-11-26 15:42
- Vi har tappat 30 miljoner i annonsintäkter på ett år. Det är en dramatisk förändring i intäkterna och en genomgående trend i hela branschen. Enligt prognosen för året kommer vi att göra en förlust på 10 miljoner kronor i den löpande verksamheten. Och vi har aldrig tidigare gjort en så stor förlust ett enskilt år, säger vd Dan Lannerö.
Han säger att det står allt mer klart att UNT inte hade klarat av att stå på egna ben och att samgåendet med NTM, där bland annat Östgötacorrespondenten och Norrköpings Tidningar ingår, var nödvändigt för UNT:s överlevnad på den allt kärvare tidningsmarknaden.

Hittills har ledningen identifierat 33 miljoner av de tänkta 40 som ska sparas. Men varken Dan Lannerö eller styrelsens ordförande Lennart Foss vill avslöja hur stor del av besparingarna som kommer att ske genom personalnedskärningar. Men det står klart att en betydande del av sparbetinget kommer att röra personal som i dag arbetar med ekonomi, administration eller annonsproduktion efter att de delarna förläggs till Norrköping.
Efter årsskiftet kan förhandlingar med de fackliga representanterna vara avklarade så långt att man kan lägga ett varsel om uppsägningar.

Men det kommer inte, som vid tidigare neddragningar, att erbjudas något generellt åtgärdspaket med pensioneringar eller avgångsvederlag. Det senaste sparpaketet genomfördes så sent som i våras. Den här gången kommer man i stället att luta sig mot stödet från Trygghetsrådet, den stiftelse som stöttar anställda som har blivit uppsagda från företag som varslat om neddragningar. Detta obligatoriska stöd kan kompletteras med individuella lösningar, och de ansvariga tror inte att det finns några möjligheter att klara neddragningarna på frivillig väg.
- Det är en dramatisk skillnad i konjunktur jämfört med vid tidigare sparpaket, säger Lennart Foss, bolagsstyrelsens ordförande.

Hans-Erik Schoeps, arbetsplatsombud för Unionen, hoppas dock att man i förhandlingarna kommer att komma fram till lösningar som innebär att de som blir av med jobbet kan erbjudas någon form av avgångsvederlag.
- Det är trist att det ska behövas ett sparpaket till när vi nyss har avslutat ett stort sparpaket och den nya organisationen precis har satt sig, säger Hans-Erik Schoeps.

Redaktionen kommer inte att påverkas i någon större utsträckning denna gång. Men styrelsen konstaterar att det i framtiden kommer att krävas ytterligare besparingar även på UNT:s redaktion. Och en utredning om detta ska tillsättas.
- Om det sparpaketet innebär att det försvinner journalister kommer tidningen att bli sämre, säger Johannes Nesser, Journalistklubbens ordförande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om