Stort säkerhetspådrag vid rättegång om Gränbymordet

Bombhundar och stor säkerhetskontroll - av alla som vill gå in i domstolsbyggnaden. Säkerhetspådraget vid rättegången om det så kallade Gränbymordet blir det största någonsin i Uppsala tingsrätts historia.

Uppsala2004-09-30 18:18
Säkerhetskontroll har förekommit många gånger vid olika rättegångar i tingsrätten under årens lopp, vid terrorist-, knark-, mord och mordförsöksrättegångar. Men aldrig tidigare har man genomfört en allmän säkerhetskontroll i den här formen. Vilket betyder att alla som besöker tingsrättens och länsrättens lokaler i domstolsbygganden under rättegångsdagarna kommer att kontrolleras.

Alla ska kontrolleras
Redan tidigt på måndagsmorgonen, första rättegångsdagen, påbörjar polisen genomsökningen av domstolslokalerna och den underliggande källaren med bombhundar.
Poliser med skyddsvästar och automatkarbiner kommer sedan att finnas i lokalerna tillsammans med vanliga uniformerade och civilklädda poliser.
Den stora skillnaden gentemot tidigare säkerhetskontroller är den allmänna kontrollen av alla som vill komma in i byggnaden i något ärende. Nu kontrolleras alltså inte enbart de som vill lyssna på rättegången om Gränbymordet.
Alla kommer att kontrolleras med metalldetektorer direkt innanför ytterdörren mot Kungsgatan. Ett undantag är för polisen kända advokater.
Det här betyder också att ingen borgerlig vigsel kommer att genomföras i tingsrättens lokaler under de aktuella rättegångsdagarna: 4, 5, 12, 15 och 18 oktober.

Hotbild
Tingsrättens beslut om allmän säkerhetskontroll togs sedan polismyndigheten gjort en riskbedömning inför rättegången. Valet stod därefter mellan säkerhetssalen i Stockholm och denna rigorösa form av kontroll.
Vid polismyndighetens bedömning har man bland annat tagit fasta på den hotbild som funnits sedan månader tillbaka i det kriminella nätverk, på mellan 80 och 100 unga män, som vuxit fram i Uppsala sedan drygt ett år tillbaka.
Fiendskap mellan ett par mindre fraktioner i nätverket ledde tidigare i år till att vapen, bland annat en Kalasjnikov och ett avsågat hagelgevär beställdes av den ena fraktionen. Den andra beväpnade sig med pistoler.
I utredningarna om dessa vapenaffärer, utredningar som slutade med rättegångar i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt, förekom både den 18-åring som nu åtalats för mord och det 21-åriga mordoffret.
Och i en promemoria från polisen sägs bland annat att den nu mordåtalade 18-åringen fanns bland åhörarna vid inledningen av den första rättegången i säkerhetssalen om dessa grova vapenbrott.
Vid förhandlingen sades enligt uppgift att det blivande mordoffret varit delaktig i konflikten mellan de båda fraktionerna inom nätverket, på fel sida sett ur 18-åringens synvinkel.
Två dagar senare avrättades 21-åringen med nio skott i huvudet. Den som höll i pistolen var 18-åringen, enligt åklagaren. Själv nekar 18-åringen.

Advokat överraskad
För advokat Leif Ericsson som försvarar den 19-åring som är åtalad misstänkt för medhjälp till mord kommer UNT:s besked om den allmänna säkerhetskontrollen som en överraskning.
- Det visste jag inte. Min kommentar? Ja, det är ju allmänt sett aldrig bra för en tilltalad med säkerhetskontroll vid rättegången. Det kan ju omedvetet påverka rättens ledamöter i fel riktning sett ur försvarets synvinkel.
- Men med tanke på vad som hänt tidigare i Uppsala den senaste tiden kan jag tänka mig att säkerhetspådraget bestämts av rädsla för vad somliga skulle kunna tänkas vilja göra mot de båda åtalade, säger Leif Ericksson.
- Nu har ju min klient inte förekommit i utredningarna om det så kallade "kriget" mellan de olika fraktionerna, men ändå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om