Stort politiskt stöd för försäljningen

NYHETER. De borgliga partierna välkomnar försäljningen av Sigtunahems hyresrätter. Vänsterpartiet är emot. Samtidigt får majoriteten kritik för att vara odemokratisk.– Det är riktigt snuskigt hur det här har gått till, säger oppositionsrådet Henrik Kelfve (M).

Uppsala2014-02-18 16:58

Sigtunahem. – Vi har ju drivit de här frågorna, att man ska avyttra i Sigtunahem, för att kunna ta tag i det stora renoveringsbehov som finns. Det här är en kovändning av Socialdemokraterna där de gör det vi har sagt under väldigt lång tid, säger Henrik Kelfve (M).

Han liksom de andra borgerliga ledarna i oppositionen är positiva till försäljningen.
– Att kommunen får in stora resurser som kan minska lånen är också väldigt bra, säger han.

Bara Petri Perälä, kommunfullmäktigeledamot för Vänsterpartiet, är negativ till att Sigtunahem nu planerar att sälja 20 procent av sina hyresrätter.
Han tror att försäljningen kommer att få negativa konsekvenser för dem som bor hos Sigtunahem.
– Vi är övertygade om att hyresgästerna kommer att få hyreshöjningar, säger han.

Att Rikshem och Anders Johansson (S) säger att affären inte kommer att innebära hyreshöjningar, är inget som Petri Perälä (V) låter sig övertygas av.
– Sigtunahem har inte tagit ut någon vinst ur bolaget på väldigt lång tid men vad säger AP-fonden och AMF om det? De vill så klart ha direkt avkastning från fösta stund. Det är ingen välgörenhet de håller på med, säger han.

Han menar att affären är en alldeles för kortsiktig lösning på problemet.
– Det är våra gemensamma tillgångar som vi säljer och när den affären är gjord är det kört. De pengarna får vi inte tillbaka. Vi ser detta på längre sikt. Det är viktigt att kommunen garanterar billiga och bra bostäder, säger han.

På Hyresgästföreningens är man emot affären.
– Vi tycker givetvis inte om att man säljer delar av ett kommunalt bostadsbolag. Vi tror att det är bra med starka kommunala bostadsföretag. Vi tror att det är bra för bostadsförsörjningen på orten att de kommunalägda bostadsbolagen håller i sitt bestånd, utvecklar och förvaltar det, säger Terje Gunnarson, ordförande för Hyresgästföreningens region Stockholm.

Samtidigt tycker han att Sigtunahems affär är bättre än försäljningar som ägt rum på andra orter i och med att Sigtuna kommun meddelat vad pengarna från försäljningen ska användas till. Det vill säga, upprustning och nyproduktion.
– Det är i alla fall bra att pengarna åtminstone stannar i bostadssektorn.

Alla partier som Sigtunabygden pratat med är skeptiska till att affären presenterades så nära inpå datumet för beslut.´
– Att vi får det med en veckas betänketid för att kunna granska och se om det är rimlig prissättning är fullständigt odemokratiskt och fullständigt bedrövligt. Det demokratiska agerandet är fullständigt vitryskt, säger Henrik Kelfve (M).

Petri Perälä (V) håller med och berättar att det innebär att han inte kommer att hinna sätta sig in i ärendet på samma sätt som han önskat.
– Det har gått väldigt fort politiskt och för hyresgästerna, säger han.

Även Lars Björling (SFS) hade velat bli inkopplad långt tidigare.
– Det hade varit önskvärt att man på ett eller annat sätt fått in oppositionen i processen, säger Lars Björling (SFS).

Detta har hänt

Den politiska majoriteten, (S, C och MP) vill sälja 20 procent av det kommunala bostadsbolaget Sigtunahems bestånd för 1,7 miljarder kronor. Köpare är det privata bolaget Dombron (Rikshem).

Den politiska majoriteten vill använda delar av vinsten till att renovera miljonprogrammet, nyproduktion och avskrivning av den kommunala låneskulden. Den 20 oktober ska kommunfullmäktige fatta beslut om affäre

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om