"Stort mörkertal bland gifta omyndiga flickor"
De senaste tre åren har 45 personer under 18 år beviljats dispens för giftermål i Sverige. I Uppsala län handlar det om tre. Sara Mohammad, ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, menar dock att mörkertalet är stort vad gäller gifta minderåriga invandrarflickor. Det förbud som väntas införas mot barnäktenskap i internationella förhållanden hjälper inte denna grupp.
I dag kan utländska medborgare gifta sig i Sverige före 18 års ålder om deras eget lands lag tillåter detta. De måste dock ha fyllt 15 år. För svenska medborgare gäller äktenskapsbalken, vilket innebär att man måste ha dispens från länsstyrelsen för att gifta sig före 18 års ålder. Enligt det lagförslag, som väntas antas senast under våren, ska svensk lag gälla för alla som vill gifta sig i Sverige.
— Som lagstiftningen ser ut i dag kan en man som är svensk medborgare gifta sig med en flicka som är 17 år om hon är exempelvis turkisk medborgare. För då gäller turkisk lag. Så blir det inte längre, förklarar Torbjörn Malm, sakkunnig vid justitiedepartementet.
Viktigt med enhetlig praxis
Det kommer dock precis som tidigare gå att söka dispens hos länsstyrelsen. En enkätstudie som justitiedepartementet genomfört visar att knappt 140 dispensansökningar inkom 1999—2001. Flest ansökningar hade storstadsregionerna. Men flest beviljade dispenser stod Örebro län för, hela elva stycken, att jämföra med tre i Uppsala län.
Torbjörn Malm konstaterar att det är viktigt att landets länsstyrelser har en enhetlig praxis. Den nya lagen väntas resultera i fler dispensansökningar. Om variationen i antalet beviljade dispenser tyder på att man gör olika hårda bedömningar vill han dock inte uttala sig om.
Många drar sig ur
Enligt enkätstudien är de vanligaste motiveringarna till ansökan att personen snart fyller 18 år, graviditet eller gemensamt barn, religiösa skäl eller önskan att följa traditioner i andra kulturer. Av de 45 dispenser som beviljades 1999—2001 gällde 15 utländska medborgare. Hur många som gällde personer med utländsk bakgrund är däremot inte kartlagt.
Av de tio ansökningar som inkommit till länsstyrelsen i Uppsala län under de senaste tio åren har dock bara någon enstaka gällt personer med utländsk bakgrund. Flera av de förfrågningar som gjorts per telefon eller vid besök har däremot gällt just flickor med utländsk bakgrund.
— Endast ett fåtal av de förfrågningar som görs leder till en ansökan. Många drar sig ur när de får klart för sig att det inte bara är att fylla i en blankett, säger Birgitt Rengren-Borgersen vid länsstyrelsens social enhet.
Viktigt att påverka attityder
Enligt Statistiska centralbyråns uppgifter fanns det förra året 30 gifta 17-åringar i Sverige. Av dessa var 21 utländska medborgare. Torbjörn Malm konstaterar att det kan finnas ett mörkertal.
— Man kan tänka sig att det finns personer som är gift i ett annat land, men som inte bryr sig om att anmäla det till någon myndighet i Sverige, säger han.
Sara Mohammad säger att hon känner till flera fall där unga flickor med invandrarbakgrund tvingats till giftermål. Hon välkomnar lagförslaget, men säger att det inte innebär någon förbättring för just denna grupp.
— Här måste vi i stället jobba mer med att informera invandrare om vad som gäller när de kommer till Sverige. Man måste försöka påverka deras attityder, så att flickor inte kränks. Redan i grundskolan ska flickorna veta att de har sina rättigheter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!