Stort missnöje bland ambulanssjukvårdare i C-län

Ambulanssjukvården i Uppsala län har haft problem med bemanningen i sommar. Flera har långtidssjukskrivit sig och dålig stämning har, enligt anställda, spridit sig på grund av planerna på en omorganisation. Nu varnar anställda för att problemen kommer att fortsätta under hösten.

Uppsala2002-08-07 23:59
Omorganisationer, låg bemanning och övertid är dagliga samtalsämnen bland de vårdanställda som ansvarar för ambulanserna i länet.
— Det är ingen bra stämning någonstans. Folk är missnöjda och söker sig bort. I det stora hela blir det patienterna som drabbas, säger Kjell Jansson som är ambulanssjukvårdare i Östhammar.
Men enligt den ansvarige ambulanschefen vid Akademiska sjukhuset, Ingemar Eriksson, finns det inte några problem inom ambulanssjukvården:
— Nej, tvärtom. Vi går ju in med en arbetstidsförkortning, ökad personalstyrka och ökad transportkapacitet i höst. Några signaler om att någon tänker sluta har jag inte fått.
Men bland ambulanssjukvårdare i länet är versionen en annan — att missnöjet växer.
Flera ambulanssjukvårdare har blivit långtidssjukskrivna under sommaren.
— I sommar har det varit en rent bedrövlig planering med övertidspass för de anställda dagligen. Det finns de som har haft hundra övertidstimmar, säger Bengt Ottosson som är ambulanssjukvårdare i Enköping.
Även kollegan Micke Bruzitis som är ambulanssjukvårdare i Uppsala berättar att de har drabbats av övertider.
— Vid minsta sjukskrivning har hela planeringen fallit.

Kräver mer personal
I höst kan det uppstå fler problem med bemanningen. Bland annat finns det ambulanssjukvårdare som på grund av ändrade krav från Socialstyrelsen måste ta tjänstledigt för att vidareutbilda sig. Dessutom planerar landstinget att jobba vidare med en omorganisation av ambulanssjukvården. För att den nya organisationen ska fungera krävs det att landstingets anställer fler ambulanssjukvårdare.
— Omorganisationen kommer att kräva mer personal. Men till de lediga tjänsterna finns det inte personal i dag, hävdar Bengt Ottosson.
Han befarar att ambulanssjukvården på grund av de olika omständigheterna kommer att drabbas av både övertider och personalbrist.
Jan-Erik Svedman som är vice ordförande i Kommunal, säger att även han har fått signaler från medlemmarna om att landstinget kan få svårt att bemanna ambulanssjukvården i höst.
Akademiska sjukhuset i Uppsala kan vid brist på personal begära dispens från regeln om att anställda inte får jobba mer än 200 övertidstimmar på ett år. På så vis kan de få den ordinarie personalen att jobba ännu mer övertid.
Men en sådan dispens måste godkännas av Kommunal och Vårdförbundet.
— Vi är väldigt restriktiva med att godkänna sådana övertider. Arbetsgivaren drar ju ner på verksamheter och sätter samtidigt tryck på personalen att jobba ännu mer. Tack vare sådana åtgärder får vi en ökning av antalet sjukskrivningar, säger Jan-Erik Svedman på Kommunal.
Men ambulanschefen Ingemar Eriksson säger att en sådan åtgärd inte ska behöva användas. Han säger att det finns en buffert med vikarier som med kort varsel kan hoppa in och jobba vid ambulanserna.
— Det finns inga planer på att folk ska behöva jobba övertid i höst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!