Stort intresse för vaccinfabrik
Den globala vaccinindustrin stödjer tanken på en ny vaccinfabrik i Norden och Mälardalen anses vara en bra plats. Men en ny anläggning tar minst 45 år att utveckla och under tiden krävs ett internationellt samarbete i händelse av en pandemi.
Såväl regioner som företag har kommit in med synpunkter till regeringen. Som UNT tidigare berättat har Stuns framhållit Uppsalas särskilda lämplighet för vaccinproduktion och pekat på Pfizers nedlagda lokaler i Fyrislund som en möjlighet.
Kalmar Vaccin, ett koncept i Kalmarregionen, har kommit ännu längre och gjort en egen utredning om det framtida behovet. Enligt Kalmar Vaccin skulle en ny anläggning kosta 500—600 miljoner kronor och vara i drift 4—5 år efter byggstarten.
Kalmar Vaccin vill inte oväntat se den nya fabriken i Kalmar och pekar bland annat på högskolan som har en stark inriktning mot bioteknik.
LIF lyfter fram Mälardalen
Men Läkemedelsindustriföreningen (LIF), som har samtliga globala vaccinföretag bland sina medlemmar, skriver att Mälardalen, som redan har avancerad bioteknologisk produktion och tillgång till kompetens och infrastruktur, har de bästa förutsättningarna för en ny anläggning.
Inom LIF har en arbetsgrupp just bildats. Den leds av Kenneth Forssell, vd för den svenska delen av den globala läkemedelskoncernen Glaxo Smith Kline. Han tror att tanken på en vaccinfabrik inom 4-5 år är väl optimistisk.
— Ja, att bygga den är inte det enklaste. Och vad händer om vi får en pandemi redan nästa år eller året därpå?
— Problemet är globalt och måste lösas på kort sikt genom samarbete mellan samtliga parter.
Kan ställa om
Glaxo Smith Kline har genom sin koncernchef Jean Stéphanne skrivit till folkhälsominister Morgan Johansson att företaget vid en pandemi skulle kunna ställa om sina fabriker till att tillverka över en miljard doser vaccin från och med 2008.
— Vi har nyligen köpt flera fabriker runt om i världen. Vi anser att vi måste hjälpa till för att lösa problemet och är intresserade av en diskussion om ett samarbete med den svenska regeringen, säger Kenneth Forssell.
Den holländska läkemedelskoncernen Solvay Pharmaceuticals, som står för 20 procent av produktionen av influensavaccin i Europa i dag, har också skrivit till regeringen och erbjudit ett samarbete.
Även företaget Baxter Nordic & Baltic AB är intresserade av att delta i Sveriges försvar mot en möjlig framtida pandemi, skriver man. Företaget har möjlighet att tillverka ett vaccin mot fågelinfluensan i sin anläggning i Tjeckien.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!