Stort intresse för trygghetsboende

Nu har det första flyttlassetgått till kommunens nya trygghetsboende. Intresset för boendet har varit stort och just nu står 200 personer i kö till 40 lägenheter. Fler servicehus kan nu komma att byggas om.

Uppsala2008-11-25 07:56
Trygghetsboendet, som är ett mellanting mellan vårdboende och hemmaboende, är till för de äldre som inte är i behov av vårdboende men som ändå söker den trygghet som ett gemensamt boende kan ge.
- Alla lägenheter är anpassade för äldre och det ska finnas tillgång till en värd eller värdinna som kan ge information och slussa vidare om man behöver hjälp, säger Magnus Johannesson på äldrekontoret i Uppsala.
De nya lägenheterna ligger på Fyrislundsgatan 64, i anslutning till vårdboendet Årstagården. Via en gång kan de nyinflyttade nå vårboendets alla servicefunktioner, som till exempel restaurang, apotek och sällskapsrum.

Kravet för att ställa sig i kö till trygghetsboendet är att man har fyllt 75 år och hittills har intresset varit stort. Cirka 200 personer har ställt sig i kö till de 40 lägenheterna.
- Vi ser att det är ett jättestort intresse och vi tror att den här typen av boende kommer att ha stor betydelse i framtiden när det kommer att bli stora grupper av äldre, säger Magnus Johannesson.
Lägenheterna på Fyrislundsgatan är de första i kommunens satsning på trygghetsboende, och det kan bli fler. Kommunen utvärderar just nu flera servicehus runt om i Uppsala för att se om de kan omvandlas till trygghetsboenden.
- Den här typen av boende är bra för personer som upplever någon typ av otrygghet i sitt nuvarande boende, men som kan klara sig själva. Vi tror att fler kan klara sig själva längre och inte behöva flytta till ett vårdboende om de bor så här. Känslan av trygghet är viktig för hälsan, säger Magnus Johannesson.
Utvärderingen ska vara klar i år, men även om det blir en ombildning kan de köande få vänta länge. Först när en lägenhet i de gamla servicehusen blir tom kan någon ny flytta in.
Vill man ställa sig i kö får man vända sig till boendesamordnaren vid äldrekontoret eller till en biståndshandläggare, men vem som kommer att sköta kö-samordningen i framtiden är ännu oklart.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om