Stort intresse för smakfestival

Intresset var stort när Uppsalas första choklad och kaffefestival slog upp portarna på lördagen. Fortfarande en timme efter öppnandet ringlade en lång kö utanför Svandammshallarna.

Kaffe-och chokladfestival i Svandammshallarna.
Ellinor Lundman och Hanna Hedman.

Kaffe-och chokladfestival i Svandammshallarna. Ellinor Lundman och Hanna Hedman.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2013-10-19 14:25

Inne i lokalerna hade besökarna underhållning av en orkester och luften var fylld av dofter från kaffebönor, choklad och även lakrits i allehanda former. Att ekologiskt och fairtrade är honnörsorden för dagen gick inte att ta miste på. Det skyltade de flesta av utställarna med. Runt stånden och smakprovningarna flockades besökare som ville prova på alla nya och mer eller mindre exotiska smaker som erbjöds. Och naturligtvis köpa med sig om man kände för det.
– Jag har provat det mesta i choklad: kaffe, lakrits, och marsipan. Det är intressant med smaker man aldrig annars provat, sade Magdalena Hansson som ingick i ett gäng från Heby som besökte festivalen.

Det fanns även möjlighet att testa andra sinnen än lukt och smak. Vid ett chokladspa kunde man doppa händerna i en flytande blandning av choklad och paraffin. Det gör händerna mjuka och fina, enligt spaiinnehavaren Carola Gehrke.
– Varmt och skönt till att börja med, sedan blir det stelt, tyckte Ellinor Nordman som testade .

Chokladfontänerna hade en särskild lockelse bland de yngre besökarna. Där kunde man sticka in en pinne med marshmallows i rinnande choklad eller om man så ville i gul apelsinchoklad.

I en särskild avdelning visades olika kaffeceremonier, bland annat turkiska och arabiska. Men där hade även det norrländska kokkaffet med en panna som kokade över ibland och kaffeost som tilltugg sin givna plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!