Stort intresse för rättegång om diskriminering
Intresset var stort när Uppsala tingsrätt på måndagen tog upp målet som behandlar frågan om Uppsala universitet gjort sig skyldigt till otillåten diskriminering genom att tillämpa kvotering vid antagningen till juristprogrammet.
- Det är jobbigt naturligtvis för de studenter som har kvoterats in. Vi läser samma termin. Det pratas inte helt öppet även om frågan diskuteras mycket, säger Alex Ljungvall, som är positiv till kvotering i syfte att bredda mångfalden.
— Just till juristutbildningen är det motiverat. Det är ett stort problem att domstolarna inte alls speglar samhället.
Kräver 120 000
Juriststudent Karolina Lassbo är av en annan uppfattning.
— Jag tycker att det är kränkande både för den som inte får en plats och den som kvoteras in. Jag känner flera personer med utländsk bakgrund som läser på juristprogrammet och som är oroliga att tänkbara framtida arbetsgivare ska tro att de inte har kommit in på samma villkor, säger hon.
Det var förra hösten som Uppsala universitet på försök införde regeln att runt tio procent av platserna på juristlinjen skulle tilldelas sökande med utlandsfödda föräldrar. Josefine Midander och Cecilia Lönn blev som en följd inte antagna och kräver skadestånd på 120 000 kronor vardera för otillåten diskriminering.
— Jag känner mig kränkt. Jag kan påverka mitt betyg och resultatet på högskoleprovet. Men jag kan inte hjälpa att mina föräldrar är födda i Sverige, sade Josefine Midander inför rätten.
Särskilda intressen
Centrum för rättvisa har drivit frågan. Dess grundare, jurist Gunnar Strömmer, argumenterade i rätten för att den kvotering som skett strider mot lagen om likabehandling av studenter i högskolan. Han framhöll även att diskrimineringsombudsmannen konstaterat att lagen inte tillåter den typ av särbehandling som Uppsala universitet tillämpat.
- Det här målet handlar om att arbetet med att främja mångfald inte får ske i strid mot grundläggande rättigheter och kränka enskilda individer.
Justitiekansler (JK) Göran Lambertz, som för universitetets talan, bestrider inte att etnisk diskriminering har ägt rum. JK anser dock att diskrimineringen är tillåten. Undantag från förbudet mot diskriminering kan göras om särskilda intressen väger tyngre än rätten till likabehandling och dessa intressen inte kan tillgodoses på annat sätt. Enligt JK väger intresset att öka den etniska mångfalden inom juristutbildningen tyngst i detta fall.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!