Stort intresse för projekt mot ungdomskriminalitet

Intresset för att delta i ett ideellt projekt mot ungdomskriminalitet i Uppsalas utsatta stadsdelar har varit enormt. Det är kö till grupperna.Ett annat resultat av arbetet är skolvärdar på Valsätraskolan i Gottsunda.

Uppsala2006-01-03 00:00
I mars förra året startade projektet Första Steget en ungdomsgrupp i Sävja. Den består av killar från området i åldern 15-20 år, varav de flesta haft en tuff uppväxt. Tillsammans med ungdomsledare träffas de en gång i veckan och pratar om saker som kriminalitet, familjerelationer och framtidsdrömmar.
Nu finns även grupper i Gottsunda och Gränby. 7 ledare och 39 ungdomar är engagerade och intresset har visat sig vara enormt.
- Vi skulle lätt kunna få ihop 40 stycken till, men vi har inte tillräckligt med ledare så vi måste säga nej till dem, säger Raed Alshammari som är ledare i Gottsunda.

Tvekade inte
17-årige Shamsa tvekade inte över att gå med när gruppverksamheten började i Gränby.
- Det är första gången någon försöker hjälpa oss ungdomar i Gränby. Tidigare har det aldrig funnits något, säger Shamsa och berättar att han aldrig känt att skolan, polisen eller någon annan i samhället brytt sig om honom eller hans kompisar.
Han tror att det främst är bristen på engagemang från samhällets sida som gjort att Uppsala fått problem med kriminella ungdomsgäng och får medhåll från projektledarna.
- Det finns inget att göra för unga i de här stadsdelarna och ingen bra hjälp att få. Många känner ett utanförskap till det svenska samhället och börjar hänga i gäng för att få en gemenskap, säger Allan Mare som är ordförande för Första Steget.

Eldsjälar
Bakom projektet, som UNT tidigare berättat om, står några eldsjälar som reagerat på de senaste årens ökade kriminalitet bland unga. Ledarna har själva växt upp i Uppsalas mest problemtyngda stadsdelar och varit nära att hamna snett, men funnit en väg ur utanförskap och kriminalitet. Nu vill de visa nästa generation att det finns både hopp och valmöjligheter.
- Vi tror på förändring, säger ledaren Hiwa Mohtadi.
- Våra ungdomsledare blir förebilder. "Kan de så kan vi", vill vi förmedla. Och så vill vi visa att den kriminella värld som de tror är rätt inte leder någon vart, tillägger Allan Mare som genom Första Steget även lyckats ordna tre skolvärdar på Valsätraskolan i Gottsunda.
På skolan har slagsmål, vandalisering och anlagda bränder länge varit vardag.

23 polisanmälningar
Bara under vintern 2003/2004 kom det in 23 anmälningar till polisen, varav flera gällde våld bland eleverna. Skolvärdarna ska försöka lära känna ungdomarna och lugna ner situationen. Två av dem är uppväxta i Gottsunda och alla tre har haft en strulig uppväxt, men lyckats få ordning på sina liv. Erfarenheter de nu har nytta av.
- De kan lura lärare och sina mammor. Men de kan inte lura oss eftersom vi själva varit där. Vi märker direkt när något är på gång, säger 23-årige skolvärden Malek Mansour och ler.
Han ser bråket på skolan som ett rop på hjälp. Skolvärdarna är dagligen där och försöker bygga en relation av respekt och tillit med eleverna. Men mottagandet bland de 600 eleverna har varit blandat.
- En del tycker att vi är svikare som lagt av med kriminaliteten och kommer hit och "leker polis". Men de flesta verkar gilla det vi gör, säger Malek Mansour.

Fakta/Första Stegets satsningar mot ungdomskriminalitet


Första Steget har samtalsgrupper i Sävja, Gottsunda och Gränby och planerar att starta upp verksamhet även i Stenhagen. Projektet sponsras av Brottsförebyggande rådet och barn- och ungdomsnämnden. Syftet med projektet, som ska pågå till 2007, är främst att förebygga destruktiva gängbildningar och bygga upp de ungas självkänsla.
Tre skolvärdar har tillsatts i Valsätraskolan. Deras uppgift är att skapa en relation med eleverna och vara goda förebilder. Projektet sponsras bland annat av Uppsala kommun, polis och arbetsförmedling och ska pågå året ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!