Stort intresse för lärarlyftet

Konkurrensen om platserna till Lärarlyftet i Uppsala kommun är hård. Intresset hos lärarna har ökat markant sedan höstterminen 2007 då det var svårt att fylla platserna. Men Lärarnas Riksförbund är fortsatt kritiskt till villkoren för fortbildningen.

Uppsala2008-06-17 23:42
- Lärarlyftet är väldigt bra, vi har tjatat länge om att eleverna ska få den kvalitet på utbildningen som de har rätt till. Nu har kommunen insett hur läget är, och de är lika engagerade som vi att lärarna ska fortbilda sig, säger Hans Eric Lindahl på Lärarnas Riksförbund.

En av anledningarna till att lärarna nu delvis accepterar 80 procent av lönen som ersättning, tror Hans Eric Lindahl, kan vara förslaget om lärarlegitimation, som innebär att Skolverket ska legitimera lärare på samma sätt som till exempel Socialstyrelsen legitimerar läkare.

Åtminstone 23 grundskollärare och nio gymnasielärare från Uppsala kommun som ansökt om utbildningsplats kommer inte att få gå Lärarlyftet. Endast sju lärare från vuxenutbildningen är antagna, medan tolv inte får plats.
- Det sa bara pang den här terminen, plötsligt är det jättemånga som sökt, säger Lena Borgudd Nilsson, rektor och verksamhetschef för vuxenutbildningen.

Det finns 333 platser inom Lärarlyftet vid Uppsala universitet. Dessa platser kan lärare i hela landet söka. Varje kommun tilldelas ett antal poäng som motsvarar utbildningsplatser. Uppsala kommunen har redan fyllt sin kvot.
Under våren däremot användes endast 30 procent av poängen i Uppsala kommun. Trycket är nu så hårt att Uppsala kommun troligen kommer att överta högskolepoäng från kranskommunerna som inte använder sina.

Varför så många sökt till Lärarlyftet den här våren har många olika förklaringar.
- Först och främst har informationen om Lärarlyftet kommit ut ordentligt. Det är också så att det är lättare för en lärare att påbörja en kurs efter ett sommarlov, det kan vara svårt att sluta undervisa mitt i ett läsår, säger Karin Stacksteg.
Lena Borgudd Nilsson säger att inom vuxenutbildningen har många lärare blivit varslade och att det är ett bättre alternativ att studera en termin än att bli omplacerad.

Villkoren för att gå Lärarlyftet har kritiserats av Lärarnas Riksförbund. Ersättningen för lärarna är 80 procent av lönen. All kurslitteratur som kostar över ett tusen kronor får man själv betala, liksom resorna om man går en kurs vid ett annat lärosäte.
- Det är väl inte helt okej, men det får duga. Vi tycker att det är rimligt att vi i likhet med andra yrken ska bli kompenserade med 100 procent av lönen när vi fortbildar oss, säger Hans Eric Lindahl på Lärarnas Riksförbund.
FAKTA
Regeringen satsar 3,6 miljarder kronor på fortbildning på högskola för 30000 lärare till och med år 2010. Syftet är att redan behöriga lärare ska få komplettera sin utbildning. Under utbildningen är lärarna i fråga tjänstlediga och får 80 procent av sin lön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om