Stort intresse för friåret i Uppland

Intresset för friåret är stort bland upplänningarna. I går lades ansökningsblanketten ut på Internet, och både på Arbetsförmedlingen i Uppsala och Arbetsmarknadsstyrelsens infocenter gick telefonerna varma hela fredagen.

Uppsala2004-10-02 00:00
- Det har varit otroligt många människor som ringt, inte bara i dag utan under de senaste veckorna, säger Irina Smirnov på Arbetsmarknadsstyrelsens (AMS) infocenter.

Många frågar
Folk har först och främst velat veta mer om detaljer och förutsättningar kring friåret. En av de allra vanligaste frågorna har varit när ansökningsblanketten kommer att läggas ut på nätet, säger Irina Smirnov.
- Och nu när ansökningsblanketten finns på vår hemsida handlar de flesta frågor om hur den skall fyllas i.
Liknande erfarenheter har Mikael ödman, arbetsförmedlare i Uppsala, som ägnade större delen av fredagen åt att svara på frågor om friåret.
- Vi har haft många förfrågningar. Folk vill ha information om friåret, och de som inte har tillgång till Internet vill ha ansökningsblanketter. Jag skulle uppskatta att ett 30-tal personer har hört av sig fram till lunch i dag. Vi har hittills postat ett 15-tal ansökningsblanketter.

Chans till personlig utveckling
Friåret innebär att en anställd tar ledigt 3-12 månader samtidigt som en arbetssökande via Arbetsförmedlingen vikarierar för den anställde.
Det är 12 000 friårsplatser som skall fördelas bland sökande över hela landet. Fördelningen styrs av kommunernas befolkningsmängd. Syftet med friåret är att ge anställda möjlighet till studier, rekreation eller personlig utveckling, men också att stärka arbetslösas ställning på arbetsmarknaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!