Stort intresse för fler laddstolpar

Tillstånd, priser och avgiftsregler var vad deltagarna frågade mest om vid ett seminarium i Uppsala om utbyggnad av laddstolpar för elbilar i på onsdagen.

En av elbilsmodellerna som visades upp under onsdagen var den här Wolksvagen E-UP.

En av elbilsmodellerna som visades upp under onsdagen var den här Wolksvagen E-UP.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2016-04-21 09:00

Fastighetsägare och -förvaltare, byggbolag, företag och parkeringsbolag från Uppsala län hade samlats för att tillsammans med processledaren Jakob Lagercrantz och Uppsala läns samordnare Göran Albjer från projektet Laddinfra Öst gå igenom problem och möjligheter med utbyggnaden av laddstolpar i olika omgivningar och fastigheter.

I projektet ingår regionförbund och Uppsala, Södermanlands, Västmanlands, Örebro och Östergötlands län.

Samarbetsprojektet ärdelvis finansierat av EU:s regionala utvecklingsfond och uppgiften är att driva på utbyggnaden av laddstolpar. Teknikutvecklingen går fort och intresset för elbilar ökar. Sveriges nationella mål är att ha fossilfri fordonsflotta 2030, och regeringens program Klimaklivet har redan avsatt fem miljoner kronor för laddinfrastruktur i hela regionen.

För Uppsala kommun är målet att fordon i bolag och verksamheter ska vara fossilfria redan 2020.

Enligt Maria Gardfjäll (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden, som inledde onsdagens seminarium kommer ett tjänstemannaförslag under våren att presenteras för hur de omkring 700 bilar det handlar om ska kunna bytas ut fram till 2020:

– Det kommer att krävas nyinvesteringar för att målet ska klaras, och elbilar eller hybridbilar men också biobränsledrivna fordon kommer att ingå i den nya fordonsparken. Med en utbyggnad av laddstolpar kan nya beteenden hos medborgarna växa fram. Tänk en laddstolpe vid ett naturområde, sade Maria Gardfjäll.

Nämndens vice ordförande Mia Nordström ( C) fanns på plats under seminariet. Hon har inga invändningar mot målsättningen:

– Men det går för långsamt, redan nu borde våra dieselbilar gå på biodiesel. Vi får inte göra om samma misstag som med bredbandsutbyggnaden. Laddstolpar måste finnas också på landsbygden, sade Mia Nordström.

För de drygt femtio deltagarna i seminariet var det praktiska frågor som dominerade när det gällde laddstolpar.

Hur ska regler för p-platser med laddstolpar utformas för att platser inte ska tas i anspråk onödigt lång tid? Hur ska priser sättas för p-platser på allmän plats eller vid en bostadsrättsförening? Vem bestämmer om laddstolpar får sättas upp?

– Markägare måste alltid ge tillstånd, och en diskussion med elnätägaren behövs eftersom belastningen på näten ökar, sade Jakob Lagercrantz.

Göran Albjer och Jakob Lagercrantz var nöjda med uppslutningen till seminariet, som avslutades med elbilar av olika märken visades upp på Vaksala torg.

Laddning av elbilar

Snabbladdning (kontakter av typen CHAdeMO, CCS och Tesla supercharger), destinationsladdning (typ 1- eller typ 2-handske eller typ 2-uttag), normalladdare (Schuko) samt hemmaladdning är laddningsalternativen.

Tre snabbladdare finns i Uppsala, en i Tierp och i april kommer en snabbladdare i Enköping.

Destinationsladdning kan göras i tre parkeringshus samt ytterligare fem platser i Uppsala, på tre platser i Tierp och tre platser i Enköping.

Närmaste Tesla Supercharger finns nu i Sollentuna och Upplands Väsby, Gävle och Arboga.

Mer information finns på www.laddinfraost.se - se rapporten Laddinfrastruktur i Östra Mellansverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om