Störst behov- nekas sommarskola

Unga som är nya i Sverige saknar sysselsättning på sommaren. Abdirisak Abdullahi från Somalia längtar efter att lära sig svenska och tycker att tiden går långsamt.

Abdirisak Abdullahi och Abdiqadir Ahmed.

Abdirisak Abdullahi och Abdiqadir Ahmed.

Foto: Fanni Olin Dahl

Uppsala2015-06-23 06:00

Alla gläds inte åt sommarlovet. Abdirisak Abdullahi, 15, saknar skolan. UNT träffar honom på asylboendet Villa Vänge, där han bor sedan december 2014. Det är snart middag och en doft av kryddig gryta sprider sig från köket. Via telefontolk berättar Abdirisak Abdullahi att han trivs på Villa Vänge, men blir ledsen av att inte ha något att göra.

– Jag äter, sover och spelar TV- spel. När jag är ensam och sysslolös rullar gamla trauman fram. Jag vet inte var min familj är. Nästan alla här är i samma situation. Men det är bara två jag umgås med, eftersom de talar somali.

Abdirisak Abdullahi går i föreberedelseklass på Stenhagenskolan och trivs bra. När han kom till Sverige var han analfabet men nu är svenska och matte hans favoritämnen.

Uppsala kommun anordnar sommarskola för unga som är nya i Sverige, men platserna är för få. Malin Sandlund, rektor på LYSA- enheten som utbildar nyanlända, säger att bara en av hennes elever får sommarundervisning.

– Sommarskolan planeras tidigt på året, vilket har lett till att de som kommit helt nyligen och mest behöver gå i skola inte får.

Malin Sandlund har lyft frågan hos kommunpolitikerna, men fått veta att ingenting kan göras i år.

– Mina elever har motivation och förmåga. Det skulle samhället vinna på att tillvarata.

Erik Pelling (S), kommunalråd med ansvar för flyktingmottagande, säger att kommunledningen är medveten om problemet.

– Uppsala tar ett stort ansvar för nyanlända flyktingar, men sommarskolorna är en punkt som kan bli bättre. Tyvärr är ekonomin kärv just nu. Vi siktar på sommarskola för alla som behöver nästa år.

Inför hösten är man på gång att starta en samordningsgrupp för att effektivisera arbetet med flyktingmottagande i stort. Eftersom olika nämnder ansvarar för olika delar tror Erik Pelling att ökad samverkan är en förutsättning för att kunna ta emot flyktingar på bättre sätt.

– Men nyanlända ungdomar lämnas inte vind för våg, det finns fritidsgårdar och andra aktiviteter.

Abdirisak Abdullahi säger att han inte har erbjudits något att göra under sommaren. Han spelar fotboll i Uppsala IF, men träningen kommer snart att ha uppehåll.

– Det är enda tillfället när jag träffar svenska ungdomar, men det är svårt att kommunicera med dem.

Helst vill han bo kvar i Uppsala, lära sig svenska och bli bilmekaniker. Men just nu är det svårt att tänka på framtiden.

Brist på skolplatser

Fritidsgårdar i Stenhagen, Gränby och Sävja håller öppet för alla 13- 18- åringar hela sommaren

Sommarskola ges av Fyrisskolan för 16-20-åringar, men tar ej emot elever på nybörjarnivå.

CIS (Centrum för introduktion i skola) tar ut elever till aktiviteter på Alnäs men prioriterar de barn som lever med familjen. Barn som bor på boenden ska få aktiviteter via boendet.

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om