Storslam i Ultunajorden

Jackpot! Så beskriver arkeo­logerna de nya fynden på ­Ultunaområdet längs med Fyrisån i södra Uppsala.

John Ljungkvist, en av flera nöjda arekologer.

John Ljungkvist, en av flera nöjda arekologer.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2008-09-03 00:01
- Man skriker högt när man hittar sådant här, säger Ann Lindkvist, arkeolog.
Pil- och lansspetsar, smycken, arabiska mynt, benbitar och skridskor, allt från 600-talet fram till och med vikingatid så långt som 400 år senare. Det är något av vad arkeologerna hittat under sommarens utgrävningar mitt i kärnan av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
- Det är exceptionellt att hitta så här mycket och verkligen inte rutin för oss, säger Ann Lindkvist, som tillsammans med kollegerna på företaget Societas Archaeologica Upsaliensis, SAU, gräver ut den plätt mittemot SLU:s aula, där nya biocentrum kommer att byggas.

Bara vid ett par, tre platser i Mälardalen har lika många fynd gjorts från den här tiden. Även om man hittills inte grävt fram något hus - de husdelar som man tidigare i somras trodde kunde vara en huvudbyggnad visade sig vara från 1700-talet - så räknar man de nya fynden som boplatsfynd.
- Vi är så nära en huvudgård det går att komma, det kan man förstå utifrån de saker vi har hittat, säger Helena Hulth, arkeolog.
De många vapendetaljerna säger oss att det är aristokrati som en gång bott vid Ultuna, alltså personer med pengar, status och en plats i samhällets topp. Kanske kan det ha rört sig om någon form av småkungar.

Teorin stärks av ett antal andra omständigheter, som de märkvärdiga båtgravar som redan på 1800-talet hittades cirka 100 meter från den nuvarande utgrävningen och som bara har mot­svarigheter på ett fåtal platser i Sverige, samt på det strategiska ­läget uppe på en höjd intill den viktiga vattenvägen Fyrisån som ledde upp till andra mycket betydande platser i samtiden, Gamla Uppsala, Vendel och Valsgärde.
Ett 100-tal personer har bott i byn Ultuna.
- Vi vet att Ultuna under medeltiden var en av de större byarna, och sådant går oftast även bakåt i tiden, säger Helena Hulth.

Men att få reda på mer om de forna Ultunesarna kan bli svårt.
- Marken är kraftigt misshandlad efter alla byggnationer som gjorts utan utgrävningar. I det ljuset är de här fina fynden än mer exceptionella, säger Helene Hulth, och visar några guldkorn, som amulettringar som knyter an till namnet på platsen, Ultuna.
Ul- står för guden Ull, och -tuna för att platsen sannolikt varit ett slags administrativt centrum.
- Amulettringarna är ett attribut kopplat till guden Ull, liksom de isläggar, ett slags tidiga skridskor, som vi har hittat. Det kan handla om att det här varit en kultplats för guden Ull, säger Helena Hulth.

Utgrävningarna är i det närmaste klara, men inte för att allt är framgrävt utan för att pengarna är slut. Skulle arkeologerna få bestämma skulle de inte sluta leta nu, tvärtom.
- Vi skulle gräva upp varenda obebyggd yta härute, säger Ann Lindkvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!