Storsatsning på kinesiska i Uppsala

Kina ligger i tiden och intresset för att läsa kinesiska är stort. I höst kan högstadieelever läsa kinesiska på Eriksbergsskolan och på Uppsala universitet har det satsats ärskilt på kinesiska för att möta efterfrågan.

Uppsala2008-08-15 23:54
Ingen lär väl ha kunnat missa att Kina och Peking arrangerar OS i år. Säkert har spelen bidragit till att intresset för Kina spirar, men det har varit stigande under flera år. På Uppsala universitet har man sedan en tid med särskilda pengar direkt från rektor satsat på en utökning med två heltidslektorat.
- Vi har sett en kraftig ökning av intresset för Kina och kinesiska och har därför velat satsa, och intresset kommer inte att minska, det törs jag lova, säger berättar Beáta Megyesi studierektor på institutionen för filologi och lingvistik där kinesiskan finns.

Inför hösten har 84 studenter antagits till kurserna, som hittills bara ges på grundnivå. För avancerade kurser och forskarutbildning krävs det en professur, vilket inte finns i dag.
- Det här är något vi funderar på, men först ska vi bygga upp en bra grundnivå med hög kvalitet, säger Beáta Megyesi.
För yngre Kinaentusiaster finns från och med i höst chans att studera det svåra kinesiska språket, åtminstone om man går på Eriksbergsskolan.
- Vi har satsat mycket på språk och har undersökt intresset för kinesiska och tror att det är så stort att vi kan starta en grupp, berättar Lisa Wolf, rektor.
På skolan märks det att språk som tyska och franska inte lockar som förr.
- I dag håller länder som Japan, Kina och Indien på att bli stormakter och unga intresserar sig mer för de länderna, de ser möjligheter att kunna få jobb om de kan exempelvis kinesiska, säger Lisa Wolf.

För Uppsalas gymnasieelever finns kurser på Fyrisskolan, både som ger betyg och som så kallat individuellt val, som inte ger betyg. Här har man ett utbyte med en skola i 10-miljonersstaden Tianjin i östra Kina, dit eleverna får resa under en dryg vecka.
- Vi tror att intresset kommer att öka mer. Förra året hade vi 46 elever som studerade kinesiska, berättar Christina Egemalm, rektor för naturvetarprogrammet på Fyrisskolan, som ansvarar för hela kommunens kinesiskaundervisning.

Även flera studieförbund har kinesiska i kursutbudet. På Medborgarskolan berättar Gunilla Ekengren att kurserna varit populära ganska länge men att skillnaden i dag är att fler yngre söker.
- Jag minns en farbror som var 92 år när han började vår kurs i kinesiska, men i dag är det utmärkande att det är en sådan blandning, berättar hon.
FAKTA

Kinesiska

Kinesiska är den sammanfattande benämningen på det kinesiska riksmålet putonghua. Riksmålet är baserat på dialekten i Peking, de sinsemellan ofta starkt avvikande dialekterna och de äldre språkskeden ur vilka dialekterna har utvecklats, samt skriftspråket. Kinesiskan har drygt 1,2 miljarder talare.
Skriftspråket innehåller över 50 000 tecken. De äldsta, delvis tydbara skriftresterna som finns kan dateras till omkring 1300 f. Kr. Arkeologiska fynd från stenålderskulturer omfattar ännu otydbara skrifttecken från omkring 5 000 år f.Kr.

Källa: Nationalencyklopedin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!