Storsatsning på inspektionLunchkrogar får underkänt

Miljökontoret i Uppsala satsar på förebyggande livsmedelsinspektioner under 2005. Samtliga tio lunchrestauranger som hittills inspekterats har underkänts.

Uppsala2005-03-23 00:00
Miljökontorets livsmedelsinspektörer ändrar till en del inriktningen på arbetet i år. En större del av verksamheten ska utgöras av förebyggande arbete. Tidigare har arbetet mera inriktats på att följa upp klagomål som kommit till miljökontoret.
—Vi tror att det är strategiskt att arbeta förebyggande. Under tillsynsbesöken använder vi oss av Livsmedelsverkets checklista, säger Anna Axelsson chef vid avdelningen för livsmedels- och djurskyddstillsyn, och tillståndsenheten vid miljökontoret.
Någon exakt siffra för hur många kök som ska inspekteras kan Anna Axelsson inte ge än.
—Jag skulle tro att vi i år hinner med de flesta lunchrestaurangerna i centala stan.

Informeras i förväg
Företagen informeras i förväg om att inspektionerna ska genomföras.
-Vid inspektionerna kontrollerar vi bland annat företagens egenkontroll, det vill säga hur företaget ser till att de har en säker livsmedelshantering.
Under 2005 ska främst storhushållskök besökas. Inledningsvis är det pizzerior och lunchrestauranger i centrala stan som inspekteras.
—Att köken underkänts innebär att det finns brister i verksamheten som bör rättas till för att få en säker livsmedelshantering. Men bristerna har inte varit så allvarliga att vi behövt stänga något kök.

Långsiktigt arbete
I Uppsala kommun finns cirka 1100 inrättningar som hanterar livsmedel. Livsmedelsverket anser att butiker, krogar, grossister som hanterar mat bör inspekteras en gång om året. Förra året gjordes cirka förebyggande 20 inspektioner i Uppsala kommun.
—Vi ser det här arbetet på lång sikt. Just nu är vi fyra personer som jobbar med inspektionerna och hittills har vi hunnit med ett tiotal kök, säger Anna Axelsson.

Fakta


Livsmedelsverkets checklista omfattar en lång rad punkter som lokalunderhåll, kontroll av varuleveranser, temperaturer i kylar och frysar. Upptining, varmhållning och förvaring av livsmedel och färdiga rätter. Även personlig hygien är en punkt på checklistan.
Vid inspektionen bedöms om det förekommer avvikelser eller allvarliga avvikelser. Efter inspektionen ges ett omdöme; godkänd eller underkänd.
Miljökontoret har rätt att stänga en livsmedelslokal om livsmedelshygien eller lokaler anses vara undermålig för mathantering.
Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om