Större valfrihet i sfi

Den som ska läsa svenska för invandrare i Uppsala kan från och med i höst välja mellan femton olika skolor. Det finns farhågor om att valet kan bli för svårt.

Shengnan Dong och Mei Jiang lär sig svenska.

Shengnan Dong och Mei Jiang lär sig svenska.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2013-06-30 11:47

Alla aktörer som vill lära ut svenska för invandrare, sfi, har från och med juni kunnat lämna in en ansökan till Uppsala kommun. Intresset har varit stort. Kommunen måste säga ja till alla som uppfyller kraven, och till hösten kommer det att finnas femton skolor med sfi-utbildning i Uppsala. Tolv fler än i dag.
– Vi vill öka valfriheten. Någon kanske vill läsa på kvällstid för att kombinera med ett jobb, en annan kanske vill läsa på distans. Vi tycker att det varit lite för lite individanpassat på sfi-området och vill få in fler pedagogiska upplägg, säger Mohamad Hassan (FP), kommunalråd med ansvar för skolfrågor.

Även om det i dag finns tre skolor – den kommunala, Hermods och Lernia – har det i praktiken inte funnits någon valfrihet eftersom de olika skolorna nischat in sig på olika kunskapsnivåer. Eleven har fått göra ett svenskatest och därefter placerats på någon av skolorna.

Bland de skolor som från och med augusti kommer att ge svenska för invandrare finns till exempel ett företag som ger svenska med fokus på sjukvårdstermer för de som har en vårdutbildning. En annan nykomling är Studieförbundet Vuxenskolan. Att satsa på sfi-utbildning är ett naturligt steg, säger Fredrik Sjöberg som är verksamhetschef på Studieförbundet Vuxenskolan.
– Vi har ju hållit på med folkbildning i 90 år. Det som skiljer oss från andra är att vi kan ge studenterna möjlighet att läsa annat vid sidan av sfi-utbildningen. Det kan vara allt från att lära sig programmet Excel till att gå en studiecirkel i konst och måla av sig ångest om man exempelvis har krigserfarenheter.

Fredrik Sjöberg säger att han välkomnar ökad valfrihet och att eleverna kan rösta med fötterna om de inte är nöjda. Men han är aningen skeptisk till hur det hela ska fungera i praktiken. Han anser att femton skolor är för många.
– För att få verksamheten att gå ihop måste man ju få ihop folk till kurserna. Jag tror att flera aktörer kommer att försvinna efter hand, och vad händer då med eleverna? Och så tror jag att det blir väldigt svårt för eleverna att välja.

En annan som ställer sig samma frågor är Marina Moro Isaksson, utbildningschef på Hermods sfi i Uppsala. I dag har skolan 800 elever, men personalen förbereder sig på att tappa en del elever när antalet skolor blir fler. Även de elever som redan nu går sfi har behövt välja skola inför hösten.
– Mångfald och valfrihet är bra, men det är inte helt lätt för eleverna att välja skola utifrån den information de fått. Jag har träffat flera som varit rätt förvirrade och tyckt det varit svårt att välja.

Mohamad Hassan håller med om att det kan bli svårt för eleverna att välja. Han säger att det viktigaste nu är att kommunen ser till att det finns bra informationsblad på olika språk med neutral information om de olika utbildningarna.
– Valfriheten fungerar bara om den som ska välja kan göra det själv utan en kompis eller tolk. Det finns studievägledare som kan hjälpa till med objektiv information. Och personer på den allra lägsta nivån som inte kan läsa kommer inte att kunna välja skola, utan placeras på den kommunala.

Är femton skolor för mycket?

– Det kan vara så, vi får se. Men det finns mindre kommuner som har sfi med flera aktörer där det fungerar bra.

Majoriteten av de nya sfi-utbildarna i Uppsala – nio av femton – är vinstdrivande. En av dem är exempelvis JB Education, som i maj la ner alla sina skolor i Sverige, däribland i Uppsala, på grund av dålig lönsamhet. Risken för att en skola lägger ned finns alltid, säger Mohamad Hassan. Och det kan skolan tvingas göra inte bara på grund av få elever utan också om den inte håller måttet.
– Vi ställer höga kvalitetskrav. Om en skola måste lägga ned av någon anledning hjälper vi eleverna att byta skola.

FAKTA

Svenska för invandrare

Svenska för invandrare, Sfi, är en gratis utbildning för vuxna invandrare som ska ge grundläggande kunskaper i svenska språket och det svenska samhället. I Uppsala finns i dag cirka 3 000 sfi-studenter.

Utbildningen består av fyra kurser, efter varje kurs betygssätts deltagarna på en skala A–F.

Att få fram fler sfi-utbildningar är en del i en större satsning i Uppsala kommun på att hjälpa fler att komma ur arbetslöshet och bidragsberoende. Den nya satsningen går under namnet Navet och samlar olika utbildnings- och arbetsmarknadsinsatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om