Större utbud av rättvisemärkt i Uppsala

I Uppsala finns stor möjlighet att vara en etisk konsument för den som vill. Här finns kaféer och många matbutiker som säljer rättvisemärkta och kravmärkta varor. Här finns även världsbutiken Globalen som nyligen har tagit in kläder i sitt sortiment.

Foto: Joakim Ståh

Uppsala2007-05-16 07:24
Tillverkning av varor i utvecklingsländer inbegriper ofta dåliga arbetsförhållanden, omänskligt låga löner, barnarbete och diskriminering. För den som inte vill bidra till detta finns alternativ. Så gott som alla matbutiker i Uppsala erbjuder rättvisemärkt kaffe, te, kakao, choklad och vissa frukter. I välsorterade butiker finns även rättvisemärkt ris, müsli, juice, socker, honung och glass. På marknaden finns rättvisemärkta fotbollar och nytt för i år i Sverige är rättvisemärkt vin på systembolaget och rättvisemärkta rosor importerade från Kenya.
- Uppsala är en bra stad jämfört med andra svenska städer för den som vill vara en etisk konsument. Där finns kafé Barista och världsbutiken Globalen. Svenska kyrkan i Uppsala är dessutom väldigt aktiv när det gäller sådana här frågor, säger Daniel Sommerstein på Rättvisemärkt kansli i Stockholm.

När det gäller kläder tillverkade av rättvisemärkt bomull är utbudet ännu mycket begränsat. Vissa butiker säljer bland annat jeans och man kan även hitta handdukar. Nu har världsbutiken Globalen på Sysslomansgatan i Uppsala gjort en satsning och tagit in kläder i sitt sortiment från märket Peopletree som använder rättvisemärkt och ekologiskt odlad bomull.
- Tyget är handvävt och trycket är också gjort för hand. Man vill bevara de gamla teknikerna och samtidigt sätta så många som möjligt i arbete, säger Margareta Åkerström, butikschef på Globalen.
Hon visar upp t-shirts, tunikor, klänningar, koftor, skjortor och babykläder. Det är en somrig kollektion. Skira, mjuka material i ljusa, glada färger.
- Genom att erbjuda kläder av rättvisemärkt bomull sätter vi press på de vanliga klädaffärerna att också ta in dessa alternativ, säger Margareta Åkerström.

Sverige ligger annars efter när det gäller den rättvisemärkta handeln om man jämför med andra västeuropeiska länder och USA. Rättvisemärkningen började i Holland 1988 men inte förrän 1997 kom den igång i Sverige.
- England, Schweiz och Holland är suveräna inom det här området. England och Holland som är forna kolonialstater kanske känner ett större socialt ansvar. Och i Schweiz fick man mycket pengar från staten för att starta upp rättvis handel-verksamhet. Det fick vi inte i Sverige, säger Daniel Sommerstein.
Men de senaste åren har rättvisehandeln i Sverige exploderat. Förra året ökade handeln med rättvisemärkta varor med 64 procent. Idag finns 300 rättvisemärkta artiklar att köpa. Det är dubbelt så många som för tre år sedan.
- Miljö och etisk handel är hett nu. Jag tror att gemene man är mer intresserad av vad som händer lokalt och vad jag själv kan göra åt saken, säger Margareta Åkerström.
- Som konsument har man mycket att tänka på när man handlar. Hämta barnen och inte glömma att köpa ketchup. Men vi vill att man ska tänka i en och en halv sekund på att man kan påverka med de val man gör. Rättvisemärkta varor finns i de flesta matbutiker. Och finns det inte så fråga, för alla butiker kan ta in det och finns det efterfrågan så gör de det, säger Daniel Sommerstein.
FAKTA
Rättvisemärkt
Rättvisemärkt är en oberoende produktmärkning som bidrar till bättre arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!