Större och nyttigare bär

Rosa blåbär, gröna vinbär och smulgubbar – en korsning mellan jordgubbar och smultron. Nya bär dyker upp allt oftare, och det är inte bara en kul grej.

Foto:

Uppsala2013-09-07 12:05

– Det finns stora hälsovinster med flera av de nya bärsorterna, säger forskaren Kimmo Rumpunen.

Svarta vinbär, röda vinbär och krusbär var mer eller mindre obligatoriskt i äldre, svenska villaträdgårdar. I dag är utbudet av bär betydligt större, och det finns mycket att välja mellan för den som ska nyplantera. Vad sägs om smulgubbar, jostabär, björnbärshallon, gröna och rosa vinbär - eller rosa amerikanska blåbär? Det låter kanske som kul kuriosa för trädgården, men det finns faktiskt flera orsaker att ta sig en extra titt på de nya sorterna, innan man slentrianmässigt väljer någon av de traditionella.

Kimmo Rumpunen, forskare och växtförädlare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, står just och granskar en svart vinbärsbuske när vi når honom på telefon.
– De nya sorterna vi har tagit fram är framtagna för att fungera i ekologisk odling utan bekämpningsmedel. De är motståndskraftiga mot en rad åkommor som mjöldagg, bladfallsjuka och bladfläcksjuka. Målet är också att hitta sorter som kan stå emot gallkvalster, berättar han.

Men förädlingsarbetet handlar lika mycket om att få fram bär som är godare, sötare och innehåller högre halter av vitaminer och polyfenoler - en grupp antioxidanter som bromsar cellernas åldrande och skyddar blodkärlen.
– Bär är särskilt rika på en rad hälsobefrämjande ämnen och vårt mål är att få fram sorter som fungerar i såväl kommersiell odling som i hemträdgårdar. Sorter som är goda att äta färska, och så söta att man inte ska behöva tillsätta så mycket socker när man använder dem i sylt och saft.

SLU håller just på med ett stort projekt där hundratalet nya bärsorter ska utvärderas. Kimmo Rumpunen vill dock redan nu slå ett slag för de amerikanska blåbären, även kallade trädgårdsblåbär, som finns på marknaden. Men varför ska man odla blåbär i trädgården när hela skogen är full?
– Fördelen med trädgårdsblåbär är att de har en helt annan hållbarhet än våra inhemska skogsblåbär. Man kan skörda dem under mer än en månads tid och de håller lika länge i kylförvaring. Dessutom kan man få en riktigt stor skörd i en vanlig villaträdgård.

Gröna vinbär. Har faktiskt funnits länge i Sverige, men kommit i skymundan av sina mer färgstarka kusiner. Innehåller dock högre halter av c-vitamin är de äldre svarta sorterna.

Amerikanska tranbär. Är speciellt odlingsvärda i norra Sverige. Fyll en pallkrage med torv och odla i den.

Havtorn. Kommer i nya sorter som är sötare och därmed går att använda utan lika mycket tillsatt socker. Svenne och Lotta heter två av de senare sorterna.

Amerikanska blåbär. Odlingsvärda sorter är Reka och Olle. Finns även i rosa.

Björnbäret Loch Tay. Buskarna saknar taggar, bären mognar tidigt och smakar mycket gott.

Många nya bärsorter har framkommit genom korsningar, mer eller mindre lyckade:
Smulgubbar. En korsning av jordgubbar och smultron väl värda att odla i hemträdgården. Bären är större än vanliga smultron, men har samma aromatiska smak. Skördarna blir dessutom större. Nackdelen är att bären inte tål lång lagring eller transport, därför fungerar de inte i kommersiell odling.

Jostabär, eller krusvinbär. Korsning mellan krusbär och svarta vinbär. Smakar ungefär som milda svarta vinbär, men med större bär. Skördarna blir dock inte så rikliga, varför de kanske inte kan anses särskilt odlingsvärda.

Blingon. Då och då händer det naturligt att blåbär och lingon korsar sig.

Björnbärshallon. Korsning mellan hallon och björnbär som ger stora mörkröda bär. Kallas även Tayberry.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om