Större grupper i förskolan
Förskolan i Uppsala kommun har ett beräknat underskott på 40 miljoner kronor inför nästa år. Utökningen av förskoleplatser med dyra lokalkostnader som följd äter upp budgeten och verksamheterna kan tvingas utöka barngrupper.
Jeya Åkerlund tror att sonen Marcus kommer att känna sig otryggare om barngruppen skulle bli större.
Foto: Rolf Hamilton
- I vanliga fall brukar vi alltid räkna upp basbeloppen med 2 procent varje år men i år kan vi inte göra det. Det kan innebära att förskolorna måste ha fler barn per personal, säger Britt-Marie Arrendal på kontoret för barn, ungdom och arbetsmarknad.
Olika scenarier
Hur förskolorna ska hantera situationen är inte klart. Nästa vecka ska de presentera de olika scenarier de kommit fram till för kommunens uppdragsgivare. Valet står mellan fler barn på avdelningarna eller färre förskollärare.
- Det här är en svår och besvärlig situation för oss. Mycket besvärlig. Vi får inga nya pengar och det blir konsekvenser av det i verksamheten. 40 miljoner kronor är mycket pengar, säger Pia Sparreskog på Uppsala produktion för vård och bildning.
Pia Sparreskog har ännu inte gett upp hoppet.
Först ska de presentera konsekvenserna för budgeten, sen ska beslut tas. Förhoppningar finns att det nya styret i kommunen ska lägga in ytterligare pengar till förskolan. Mellan 2003 och 2006 har det tillkommit ungefär 1 500 förskoleplatser. Mer än hälften är till följd av utglesningen på avdelningarna och nya lokaler.
Cecila Forss (m) är vice ordförande i barn och ungdomsnämnden. Hon har varit väldigt kritisk till majoritetens lokalsatsningar.
- Jag har länge varnat för precis det här. Majoriteten har panikbeställt lokaler som är tre gånger dyrare än våra andra förskolelokaler. Vi måste hitta en lösning på det här men hur vet jag inte riktigt. Det känns lite frustrerande att vi inte har majoritet förrän i januari, säger hon.
Ovisst om framtiden
På Salabacke förskola har man 4 avdelningar med 20 barn per avdelning och tre personal och 1 avdelning med 22 barn och 3,25 personal. Hur det blir nästa år vet man inte ännu.
- Jag kommer inte att ta in fler barn så då måste vi i sådana fall dra ner på personalen, säger Marie Bjersby Edin, chef på Salabacke förskola.
Hon gissar att de kan behöva dra ner en heltid på hela förskolan, vilket blir tio procent per avdelning.
Jeya Åkerlund har sina två barn, Marcus 2 år och Oscar 4 år på Salabackars förskola. Hon vill inte att barngrupperna ska bli större.
- Nej, det finns inget positivt i det. Det kommer att kännas otryggare att lämna barnen och det blir otryggare för barnen också att vara i en större grupp, säger hon.
Jeya Åkerlund är beroende av förskolan eftersom hon jobbar 75 procent och hennes make 100 procent.
- Vi måste ha barnomsorg. Det finns inget alternativ för oss, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!