Större barngrupper på fritidshemmen

NYHETER. På fem år har avdelningarna på fritidshemmen i Sigtuna kommun ökat med 11 barn.– Man talar om hur viktigt det är att alla barn ska ses. Men det är omöjligt i en grupp på 50, säger Therese Andersson, fritidspedagog på Edda.

Uppsala2014-02-18 16:53

Sigtuna kommun.  I Sigtuna kommun, liksom i landet i övrigt, blir barngrupperna på fritidshemmen allt större. År 2004 fanns i genomsnitt 25 barn per avdelning i kommunen. Förra året var det 36,7 barn.

Det blir även allt fler barn per anställd. År 2004 gick det 17 barn på varje årsarbetare på de kommunala fritidshemmen i Sigtuna kommun. 2009 var samma siffra 20,5 barn. Samtidigt arbetar personalen mer och mer i klasserna på skoltid.

På Edda fritidshem arbetar Sonja Olsson och Marie Gustafsson. De har jobbat på fritidshem i Sigtuna kommun sedan slutet av 80-talet. De berättar om en tid då det gick 15 barn på tre anställda. Då fanns möjlighet till mer planerad verksamhet. Barnen kunde delas in i mindre grupper och gå ute i skogen. Man ordnade gemensamhetsdagar med andra fritidshem och fixade lådbilsrallyn. Och framförallt hann man se alla barnen.
– Det är väldigt viktigt för barnen att det finns någon som har tid och någon som ser dem, säger Marie Gustafsson.
– Särskilt nu då alla vuxna runt dem är så stressade, säger Sonja Olsson.

En rapport från Skolverket visar att det blir allt vanligare att fritidshemmen förläggs i grundskolornas lokaler. I vissa fall har de även placerats i de klassrum där eleverna tillbringat skoldagen.
Marie Gustafsson tycker att det är synd att barnen inte får det miljöombyte som tidigare ägde rum.
– Då kunde man se hur de riktigt sken upp när de kom till fritids och sa ”å va mysigt att få komma till hit”, säger hon.

I de allmänna råden för fritidshemmen som Skolverket gett ut anges riktlinjer för hur fritidshemmen bör drivas. Råden säger att det ska finnas utrymmen för barnen till vila och lugnare aktiviteter.

Therese Andersson, fritidspedagog på Edda fritids, tycker inte att råden efterlevs. Där samsas runt 50 barn på varje avdelning.
– Det finns inte ens sittplatser till alla. Det här är barnens arbetsdag, vi vuxna skulle aldrig acceptera detta, säger hon.

Även Sonja Olsson anser att lokalerna måste förändras och anpassas till fritids.
– Det är fler och fler barn i varje rum. Det ger en högre ljudvolym.

Redan år 2000 kom studien Finns fritids?. Skolverket konstaterade då att kvaliteten på landets fritids var hotad och att fritidshemmen utarmades på både resurser och innehåll. I rapporten lyfte man fram att dålig kvalitet på fritidshemmen även påverkar skolkvaliteten.

I dag tillbringar många av barnen i Sigtuna kommun mer tid på fritids än i skolan. Samtidigt upplever personalen på Edda fritids att Sigtuna kommun inte prioriterar verksamheten.
– Vi måste hela tiden påminna om att fritids också är viktigt, säger Sonja Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om