Helikoptervraket hade placerats längst upp på den avstängda väg somg år genom Akademiska sjukhusets område vid 85-huset. När övningen kom i gång några minuter senare än planerat tändes bränder i övningsbehållare runt om vraket och 14 personer som agerade sårade med olika typer av skador intog sina platser runt omkring. Inne i vraket fanns ytterligare tre personer som under övningen var markörer för piloter och patient.
Ett tekniskt missförstånd orsakade förseningen berättade övningsledaren Jan Andersson, beredskapssamordnare vid Akademiska sjukhuset:
– Det berodde på att vi inte kan använda larmfrekvenserna för skarpa larm under en övning, men det påverkade inte övningens innehåll, sade Jan Andersson.
Släcka brand, säkra området och sätta igång inledande livräddningsinsatser är räddningstjänstens uppgift vid en katastrof liknande den i övningen:
– Det kan se ut som om ambulanser och sjukvårdspersonal kommer sent in på olycksområdet, men de får inte gå in i det som kallas heta zonen innan räddningsledaren ger klartecken, förklarade Jan Andersson.
Inga Britt Andersson, flygplatschef på Akademiska sjukhuset, som har ansvar för flygsäkerheten vid helikopterplattan, var nöjd med övningen:
– I scenariot är det en helikopter som kommit för nära en byggkran och kraschat. Det är en sån sak som inte ska kunna hända, men om det ändå skulle ske så måste vi öva på hur räddningsinsatsen ska genomföras. Det finns säkert saker att förbättra på olika sätt, i kommunikation, logistik eller på annat sätt, och det under övning vi kan upptäcka sådana luckor, sade Inga-Britt Andersson.
När övningsplatsen på den avstängda inre vägen vid Akademiska började tömmas på figuranter med sårskador pågick den del av övningen som gällde regionala och lokala staber för fullt inom sjukhusets väggar. Fördelning av patienter mellan avdelningar, inkallande av personal, kristeam och anhörigstöd är viktiga delar av en katastrofsituation.
Räddningstjänst, polis och landsting hade samtliga egna utvärderare på plats under övningen, och personal från försvaret var där som besökare.
– Det är utvärderingarna som ger besked om var vi kan förbättra oss. Att försvaret finns med här gör att vi kommer att ha bättre förutsättningar att samarbeta om det behövs vid en större olycka, sade Jan Andersson.