Storövning inför eventuell kärnkraftsolycka

Det första larmet kom till SOS Alarm i Fyrislund, men aktiviteterna blev desto större i den ledningscentral som finns hos länsstyrelsen vid Hamnesplanaden i Uppsala. Så inleddes i morse övningen Havsörn, om en tänkt kärnkraftolycka i Forsmark. Nu jobbar 1 000 människor med den, inom länet och i sju andra svenska län.

Uppsala2004-09-08 11:28
— En större övning än den här har vi aldrig haft, sade landshövding Anders Björck då han vid åttatiden gav försvarsminister Leni Björklund en inledande information, i en hörsal två våningar ovanför ledningscentralen och dess tjutande teknik.
Leni Björklund hade anlänt blott två timmar efter den tänkta larmet, men det är inte säkert att scenariot skulle blivit detsamma om en verklig olycka hade inträffat.
- Jag är inte här för att delta i övningen, jag är här för att informera mig om den, påpekade försvarsministern.
- Regeringen kan hysa en stor förtröstan, vi gör vårt bästa, tröstade rikskriminalchefen Lars Nylén då ministern kom ner i hetluften.

Världshändelse
Nylén spelade då en roll som en av de operativt ansvariga. På nästan armlängds avstånd hade han journalister som också var där för att agera i spelet.
— Ni kan räkna med att om det inträffar ett haveri i Forsmark så är det en världshändelse. Inom två timmar har vi CNN här och sänder, sade Anders Björck.
Det är viktigt att informationen fungerar utåt, och att det som sägs blir riktigt.
— Om informationen blir fel kan det få följder för näringslivet och turismen under flera decennier.
Just därför är ett av syftena med övningen att se hur länsstyrelsens information fungerar vid en verklig händelse.
De som ansvarar insatserna vid en kärnkraftolycka, kan ställas inför mycket svåra avväganden, påpekade Anders Björck.
Vissa beslut kan bara tas politisk nivå.
— Men det måste också finnas möjlighet för en räddningsledning att preliminärt göra det bästa möjliga i en situation, om inget annat har sagts, tillade Björck.

Pool av räddningsledare
Bland annat de fyra län som har kärnkraftverk samverkar i övningen, och det samarbetet fortsätter. Nästa övning av liknande slag planeras i Halmstad 2006.
— Tills dess hoppas vi kunna bygga upp en pool om 15 räddningsledare som kan utnyttjas vid en kärnkraftolycka i Sverige, berättade Stig Ekberg, försvarsdirektör vid länsstyrelsen i Uppsala. Man kan också tänka sig att de får tas i anspråk för uppdrag utomlands.
En av svårigheterna vid katastrofer är att ha en räddningsledning som fungerar i flera dygn. I Uppsalaövningen får personal från de andra kärnkraft länen ta över när spelat i morgon går in på sitt andra dygn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!