Storkonflikt att vänta inom flyget
Flygfacket ville ha lönepåslag på 775 kronor i månaden, arbetsgivarna svarade med ett nollbud och medlarna gav upp efter två dagar. Nu pekar det mesta mot att en stor konflikt bryter ut i nästa vecka till följd av de misslyckade avtalsförhandlingarna för omkring 3 300 lastare och flygtekniker inom civilflyget.
— Efter två dagar har parterna inte närmat sig varandra nämnvärt. Därför var det inte meningsfullt att gå vidare, även om vi också fortsatt kommer att stå till parternas förfogande, säger Gunnar Grenfors, en av tre representanter från medlingsinstitutet som suttit med i förhandlingarna.
Förhandlingarna gäller 2003 års löneavtal för de omkring 3 300 lastare och flygtekniker på SAS och annat civilflyg som är anslutna till fackförbundet Transport. De har krävt lönepåslag på i snitt 775 kronor i månaden för sina medlemmar. Flygarbetsgivarna har svarat med ett nollbud, med hänvisning till den negativa utvecklingen för flygbranschen.
"Värsta kris någonsin"
— Flyget är inne i sin värsta kris någonsin. Av den orsaken har vi beslutat oss för en lönefrysning, säger Jonas Bernunger, förhandlingschef på Flygarbetsgivarna.
Det har Transport inte kunnat godta.
— Vi har inte kommit ett dugg närmare varandra under de här två dagarna. Under fredagen varslar vi arbetsgivarna om vilken stridsåtgärd som blir aktuell, säger Bo Nilsson, ordförande i Transports avdelning 46 i Märsta och fortsätter:
— Strejk är en åtgärd som kan bli aktuell, men jag vill inte spekulera i hur vi kommer att agera eller hur många av våra medlemmar som kommer att beröras.
Lönestopp redan förra året
SAS är den överlägset största arbetsgivaren inom svenskt civilflyg. Bolaget införde ett lönestopp redan i fjol, vilket accepterades av övriga fackförbund, men inte Transport.
— Om nu Transport med våld skulle tilltvinga sig löneökningar kommer det att komma en lavin av kompensationskrav från de övriga facken. Då blir läget än mer prekärt för SAS, säger Jonas Bernunger.
Förhandlingarna mellan Transport och flygarbetsgivarna inleddes på allvar i december. Medlarna kallades in efter att förhandlingarna strandat den 7 januari, men fick alltså ge upp efter bara två dagar. Av de 3 300 lastare och tekniker som förhandlingarna gäller, jobbar ungefär hälften på Arlanda.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!