Storhandla inte alltid billigast
Tre av tio bestämmer middagsmaten när de är i affären. Det kan, tro det eller ej, bli billigare än att storhandla.Här är fler tips som håller matkostnaderna nere efter storhelgernas frossande.
Sara Begner, chef på Coops provkök, säger att det dags att tänka om nu.
- Om man har gjort av med alla pengar i jul är det hög tid att byta råvaror. Välj efter säsong, nu är det läge för sköna rotfrukter som är riktigt billiga. Att äta helt vegetariskt en dag i veckan är också bra. Det både gott, billigt och nyttigt, säger hon.
Möjligheterna till ett lägre matkonto är hur många som helst bara man tänker till. Köp framför allt så obearbetad mat som möjligt, den ska vara så nära ursprunget som möjligt. Välj bort storpack med färdigrätter, även om det är till extrapris, och laga din egen mat från grunden. Det blir nyttigare och billigare i längden.
Något så enkelt som att satsa på att äta rester en dag varje vecka kan också göra stor skillnad för ekonomin och även miljön. Det är till exempel perfekt att stoppa middagsresterna i matlådan och ta med till jobbet.
- Äter du upp resterna en dag varje vecka kan du minska matutgifterna med ungefär en sjundedel. Det blir mycket på ett år, säger Sara Begner.
Omräknat i kronor och ören blir det över 5 700 kronor på årsbasis. Då har vi räknat med att ett genomsnitthushåll i Sverige gör av med 40 000 kronor per år på mat. Det är en genomsnittssiffra beräknad på uppgifter från Statistiska centralbyrån (SCB).
Det går också att handla smart i affären och verkligen bara köpa det som kommer att gå åt. Inga "det kan vara bra att ha"-inköp. Att de blir kostsamma visar en undersökning från Umeå universitet där dagligvaruinköpen hos 1 500 personer i olika åldrar studerades. Resultatet var häpnadsväckande.
Den som storhandlade hade högre matkostnader än den som småhandlade flera gånger i veckan. Det strider mot allt vad vi tidigare har fått lära oss.
I rena pengar rörde det sig om 300 kronor mer per månad för storhandlaren jämfört med småhandlaren. På ett år blir det över 3 500 kronor. Orsaken är, tror man, att man vid storhandling handlar lite mer än man egentligen gör av med.
FAKTA
Billiga middagstips
Bland det billigaste som går att laga är lök- och potatissoppa. Ät det eller någon annan härlig soppa en dag i veckan.
Gör gärna en mustig gryta på billiga grytbitar, i stället för att välja dyrare kött.
Köp en hel kyckling och använd resterna till smörgåspålägg eller omelett dagen efter.
Ät helt vegetariskt en dag i veckan.
Låt en dag bli restdag då du äter upp veckans rester. (TT Spektra)
Så här minskar du matkostnaderna
Köp en kokbok och lär dig mer om matlagning så kan du ta vara på matvarorna på bästa sätt.
Gör en matbudget och håll dig till den. Bestäm med andra ord hur mycket maten maximalt får kosta per månad.
Ta med en handlingslista så du inte köper en massa onödigt.
Tänk på hur långt avstånd du har till affären - bensinen är dyr.
Handla i en hyfsat billig butik, du behöver inte jaga extrapriser överallt.
Handla inte hungrig, då slinker det lätt ner dyrt och onyttigt godis i matkorgen.
Kolla jämförpriser på liknande varor på hyllorna och välj det billigare alternativet.
Kolla priserna noga på frukt och grönt eftersom de varierar så mycket.
Tänk säsongsvis. Skippa dyra tomater på vintern och välj rotfrukter i stället.
Laga större satser och frys in eller ladda matlådan med.
Undvik att köpa läsk och chips i servicebutiken eller macken, det blir bara dyrt. (TT Spektra)
Billiga middagstips
Så här minskar du matkostnaderna
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!