Storföretag initierar ny teknikutbildning
Med början i september startar Fyrisskolan en tvåårig rikstäckande eftergymnasial yrkesutbildning för blivande processtekniker. Den speciella inriktningen mot läkemedel, bioteknik och energi betyder att det är en pionjärutbildning som Fyrisskolan inleder.
UNT: Varför valde era medaktörer, kommunen inkluderad, just Fyrisskolan?
- Vi har gamla traditioner på yrkesutbildningens område, inte minst har vi kunniga lärare. Dessa får nu ytterligare stimulans i sitt arbete. En poäng i sammanhanget är att en tredjedel av utbildningen sker ute på företagen, framhåller Jontell.
Läkemedelsbolagen bakom
Uppsalas starkt expanderande läkemedelsindustri och Uppsala Energi har initierat utbildningen. I tre år är det frågan om försöksutbildning, men alla inblandade räknar med att statsmakterna därefter ger klartecken så att projektet kan permanentas.
Fyrisskolan investerar fyra miljoner kronor under fyra år för att klara behoven av datorer och annan materiel.
- Den 10 september kör vi i gång med 30 elever. Lika många tar vi sedan emot årligen, förklarar Fyrisskolans biträdande rektor Stig Martinsson.
De båda skolledarna betonar hur viktigt det är med ett nära samarbete mellan skola och företag för att klara de snabbt förändrade utbildningsbehoven på näringslivets många områden.
- Läkemedels- och energisektorerna är utmärkta exempel på hur kraven på de anställda ständigt och snabbt förändras. Det krävs inte bara en stabil utbildningsgrund för all personal utan därtill en kontinuerlig vidareutbildning, säger Stig Martinsson.
Svårt att rekrytera folk
Uppsalas läkemedelindustri har i dagsläget svårigheter att hitta folk på hemmaplan. Det menar Elisabeth Nilsson, Amersham Pharmacia Biotech. Hon är en av dem som jobbar i projektgruppen för den aktuella utbildningssatsningen.
- Naturligtvis betyder det mycket att vi kan få personal som har adekvata grundkunskaper redan när de anställs, säger hon.
Pharmacia investerar 700 miljoner kronor i Syringe center på Fyrislundsområdet i Uppsala, en av världens modernaste anläggningar för tillverkning av färdigfyllda sprutor.
Från år 2002 och tre år framåt behöver enbart denna fabrik nyanställa omkring 25 processtekniker per år.
- Den utbildning vi här talar om är helt enkelt en av förutsättningarna för läkemedelsindustrins överlevnad i Uppsala och i hela Mälardalen. För våra kommande elever torde en processteknikerutbildning därför ses som en yrkesmässig framtidsinvestering, understryker Stefan Jontell.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!