Störd djupsömn liknar diabetes

Störningar av djupsömnen hos friska människor kan framkalla förändringar i kroppens sockeromsättning, som liknar dem hos patienter med diabetes.

Uppsala2013-04-19 06:55

Det framgår av en ny studie, som publiceras i facktidskriften Psychoneuroendocrinology.
– Det är knappast skadligt att få djupsömnen störd någon enstaka natt, men om störningen blir långvarig kan den tänkas vara en bidragande orsak till uppkomsten av diabetes, säger sömnforskaren Christian Benedict vid Institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet.

Tillsammans med kolleger vid Lübecks universitet har han gjort studien i vilken 16 fullt friska unga män deltagit. Vid tre olika testtillfällen fick de tillbringa natten i ett sömnlaboratorium med chans att sova åtta timmar innan det var dags att stiga upp.
Vid ett av testtillfällena fick männen sova ostört, vid ett annat sattes en störande ljudton på varje gång mätutrustningen visade att de befann sig i djupsömn och vid ett tredje gavs samma ljudsignal under den så kallade REM-sömnen, som är det sömnstadium då man drömmer.

På morgonen efter varje natt i sömnlaboratoriet fick männen dricka en sockerlösning. Därefter mätte man hur halterna av socker och insulin i blodet förändrades och hur lång tid det tog för blodsockret att sjunka ner mot normala nivåer.
Mätningarna visade att insulin- och blodsockerhalterna steg betydligt mer efter morgonens ”sockerdrink” efter en natt av störd djupsömn jämfört med efter en natts ostörd sömn och en natt av störd drömsömn.
– Flera tidigare studier har visat att sömnbrist leder till störd sockeromsättning. Vår studie visar att det även när den totala sömntiden är normal tycks vara mycket viktigt att är just djupsömnen fungerar ostört för att ämnesomsättningen under dagen ska fungera optimalt, säger Christian Benedict.

Vissa sjukdomar som depression och det så kallade sömnapnésyndromet – som leder till upprepade andningsuppehåll under sömnen – ger störningar av djupsömnen. Också läkemedel som till exempel så kallade bensodiazepiner , som ofta ges till framför allt äldre som en hjälp att somna, stör djupsömnen.
– Våra resultat talar för att det finns skäl kontrollera hur sockeromsättningen fungerar hos patienter med sådana sjukdomar eller sådan medicinering. Det behövs också studier kring om åtgärder som främjar en normal djupsömn, till exempel regelbunden fysisk aktivitet, kan bidra till att förebygga utvecklingen av diabetes, säger Christian Benedict.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!