I den gamla Senapsfabriken från slutet av 1960-talet hade anrika Slotts sin verksamhet fram till nedläggningen, hösten 2008. I dag håller bland annat skateboardåkare, klättrare och parkour (en slags hinderbana) till i huset, vars dagar är räknade. Byggplanerna som ska sättas i verket kommer att förvandla södra infarten till en tydlig stadsmiljö. I dag har stråket relativt låg bebyggelse i blandat skick. De bestående intrycken för den som passerar på Kungsgatan är måttliga. Omvandlingen kommer att bli påtaglig, även med Uppsalamått.
Senapsfabriken tillsammans med ytterligare ett par fastigheter rivs och hela området mellan järnvägen och Kungsgatan (se karta), inklusive dagens parkeringshav, förtätas med bostäder, kontor och butiker. De nya husen blir upp till åtta våningar höga och placeras i kvarter runt innergårdar. Markytan motsvarar nästan fem fullstora fotbollsplaner. De högsta husen blir drygt 30 meter mot järnvägen.
– Detaljplanen ger utrymme för omkring 1 500 lägenheter i området. Vi planerar små, yteffektiva bostäder, till största delen hyresrätter, säger Fredrik Lidjan, vd för fastighetsbolaget Magnolia Bostad, som svarar för den största delen av utbyggnadsplanerna.
Detaljplanen som klubbades för ungefär ett år sedan slår fast att bottenvåningarna ska innehålla handel, kontor eller annan verksamhet. Resten, totalt cirka 80 000 kvadratmeter bruttoarea, får bli bostäder. Fastighetsbolaget räknar med att lämna in ansökan om bygglov till kommunen i augusti. Omkring två år efter byggstart kan de första hyresgästerna flytta in, om tidsplanen håller. Magnolia räknar med att det mesta byggs i ett svep:
– Efterfrågan på bostäder är stor i Uppsala och vi ser inte något behov av etappindelning av projektet, säger Fredrik Lidjan.
Förutom omvandlingen i det gamla Slottskvarteret pågår planeringen för ett nytt sjuvåningshus med kontor längre söderut mellan Kungsgatan och Vimpelgatan, strax norr om en befintlig bensinstation. En låg butikslänga på granntomten rivs, om planerna blir verklighet.
I båda fallen har kommunen betonat att hög kvalitet krävs på arkitekturen eftersom husen blir så dominerande. Bebyggelsen ska vara varierad med en färgsättning som inte får domineras av grå kulörer, enligt bestämmelserna. Under planeringens gång har funnits oro för att utbyggnaden ska upplevas som alltför bastant, i synnerhet tillsammans med de stora bostadshus som växer upp även på andra sidan Kungsgatan.
– Vi har höga krav på arkitektur och variation i utformning och materialval, eftersom volymerna är så pass stora, säger Fredrik Lidjan.
Ännu fler frågetecken har funnits kring buller och säkerhetsrisker, främst från transporterna av farligt gods på järnvägen. Till en början sade kommunen blankt nej till nya bostäder intill järnvägen, öster om Kungsgatan. Under planeringen svängde politikerna i plan- och byggnadsnämnden. Sedan husen flyttats tio meter längre bort från järnvägen gav en majoritet i nämnden klartecken för bostäder. Hälften av bostadsrummen måste vara riktade mot ljuddämpad sida, oftast innergårdarna. Någon förskola eller skola får dock inte byggas i kvarteren, på grund av bullret.
– Bostäderna kommer att uppfylla alla bullerkrav. Vill man bo i så här centrala lägen måste man ta hänsyn till att det finns buller i omgivningen och arbeta med de lösningar som finns, säger Fredrik Lidjan.
En riskanalys har gett klartecken för bostäder och kontor ur säkerhetssynpunkt, men byggnaderna mot järnvägen måste klara hög värmestrålning och ha ventilation som kan stängas automatiskt vid en olycka. Mellan de nya bostadskvarteren och längs med järnvägen anläggs nya lokalgator. Bilparkering placeras i garage och till mindre del i gatuplan. Innergårdarna ska ha lekplatser och grönska, enligt bestämmelserna i planen.