På trettondagen kom trebarnsmamman Julia, som egentligen heter något annat, hem till lägenheten på Fjärdhundragatan efter sitt sena restaurangjobb. Hon arbetar dubbelt för att kunna försörja sina tre barn och var väldigt trött på kvällen.
– Vi hade tänt en marschall på balkongen för att skapa lite sista julstämning. De brukar ju brinna klart av sig själva och jag gick och la mig för att sova, säger Julia.
Efter klockan fyra på morgonen väcks hon av dottern som var vaken framför datorn. Hon skriker att det brinner på balkongen. Julia tar snabbt brandsläckaren, ber dottern att ringa 112 och springer ut på balkongen. Där har marschallen antänt en påse med pantburkar, men Julia lyckas släcka själva branden, berättar hon.
– Men när jag tittade upp så såg jag rök och att det glödde i taket.
Brandmännen kom snabbt till platsen och bad Julias familj att snabbt lämna lägenheten. Familjen hann inte ens ta på sig ytterkläder. Det visade sig lite senare att branden spridit sig på vinden och taket. Flera stationer bekämpade elden, men för att inte vattenskada lägenheterna valde man att låta taket brinna ned. På marken stod Julias familj och såg lågorna flamma upp från det stora flerfamiljshuset.
– Det kändes hemskt. Att det brann så mycket och att alla som bor där var tvungna att fly sina hem. Jag var i chock, men måste försöka vara stark inför mina barn. De var så rädda och oroliga, säger Julia och brister ut i gråt.
Kvar i lägenheten var dotterns katt. Det kändes som en evighet innan svaret kom på brandmannens utrop i kommunikationsradion: "Vad är status på katten?"
– Vi blev så glad att katten klarat sig och brandmännen kunde hämta den till oss.
Hustaket och vinden totalförstördes i branden på Fjärdhundragatan. Ingen kom till skada och det är oklart hur mycket lägenheterna förstördes av eldsvådan. Många lägenheter är rökskadade och vissa har fått vattenskador eftersom brandmännen i början försökte släcka med vatten.
– Det kommer ta lång tid för de evakuerade boende innan de kan flytta in igen. Lägenheterna som är värst skadade kan ta upp emot åtta- nio månader att återställa, säger Katarina Liljestrand, ordförande i bostadsrättsföreningen Thunbergia.
För Julia och hennes barn väntar en oviss och jobbig tid. De har efter två nätter på hotell ingenstans att bo eller andra kläder än de som familjen bar vid branden. Kläderna i lägenheten är för rökskakade. Dessutom är det oklart hur försäkringsbolaget kommer att ersätta henne.
– De ska betala för de två hotellnätterna men jag vet inte hur det blir sen. Vi har ingenstans att bo. Vi har inga vänner eller släkt som kan ta emot mig och mina tre barn, säger Julia.
Hon har precis kontaktat socialtjänsten för att fråga om hjälp med boende som hon är i desperat behov av. Många grannar och bostadsrättsföreningen ordförande Katarina Liljestrand har stöttat henne. En swishinsamling har startas för att få ihop pengar till åtminstone kläder för barnen och eventuellt boendekostnader. Över 10 000 kronor har skänkts hittills.
– Alla har varit så snälla och jag är så tacksam för det stöd jag har fått.
Hur känner du inför att du förmodligen är den som orsakat eldsvådan?
– Det är jättejobbigt. Jag känner så klart en väldig skuld. Men det var ändå en olycka och olyckor kan hända även om jag aldrig trodde det skulle bli så här av en marschall på balkongen.
Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet och om Julia döms för detta finns risken att försäkringsbolaget inte betalar ersättning för till exempel lägenhetsskador.
Ett tjugotal boende på Fjärdhundragatan har fått hitta nya hem med hjälp av sina respektive försäkringsbolag. Den första tiden var de flesta hos släkt och vänner, men många lägenhetsinnehavare jobbar nu på att hitta mer långsiktiga lösningar. De flesta lägenheter som påverkats av branden har rökskadats. Många boende har fått kläder, ytskikt och möbler skadade.
– Röklukten är det stora problemet. Lägenheterna är stängda nu på grund av rasrisk under saneringen. Men de boende har fått komma och hämta saker som de behöver till exempel mediciner, mobilladdare, läxböcker, busskort och glasögon, säger Katarina Liljestrand.