Storbrand i centrala Uppsala

Rökutvecklingen var kraftig när en brand bröt ut i restaurangköket på La Parilla på Vaksalagatan i centrala Uppsala på lördagen. Flera personer fick evakueras.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2016-04-09 09:59

Larmet om branden inkom till räddningstjänsten vid halv tio-tiden på lördagsförmiddagen. Så mycket som sju brandbilar kallades till Vaksalagatan och ett tiotal personer fick evakueras, på grund av att branden spridit sig till våningen ovanför samt till taket. Intilliggande gator spärrades av.
– Man var tvungen att evakuera personer som bodde i närliggande byggnader, men även folk som bodde en bit bort. Röken spred sig snabbt i rökgångarna via husen, säger Torbjörn Karlsson, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen.

Branden ska ha startat i en kolgrill i restaurang La Parillas kök. När räddningstjänsten först anlände hade personalen släckt branden. Men den blossades upp igen och spred sig via ventilationssystemet.
– Vid tre tillfällen ska branden ha tagit sig på nytt. Initialt var det en brand i en kolgrill, men sedan spred den sig och tände på ytterligare två ställen, säger Torbjörn Karlsson.

Cirka två timmar efter att larmet inkommit, klockan 11.45, uppgav räddningstjänsten att man hade branden under kontroll, och att boende fått återvända. Eftersläckningsarbete pågick dock fortfarande. Ingen person ska ha skadats i branden.
Enligt polisen finns det inte någon misstanke om att branden ska ha föregåtts av något brott, utan den ska ha uppkommit i samband med matlagning. Någon vidare teknisk undersökning kommer därför inte att göras, meddelade Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen, på lördagskvällen.
– Det är inget konstigt som ligger bakom det här, inget brott, kommenterar han.

Hur ser de materiella skadorna ut?
– Jag kan inte säga exakt, men eftersom det brann tre gånger så har det åtminstone blivit vattenskador i samband med släckningen, säger Torbjörn Karlsson.
När UNT besökte restaurangen vid 20-tiden på lördagen var restaurangdelen på La Parilla stängd.
– Den är stängd på grund av branden, men bardelen är öppet som vanligt, säger restaurangens platschef Devrim Varhos.

UNT har sökt restaurangägaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!