Stora Torget stänger vid midnatt

Alla har en åsikt om platsen med de hopbyggda hörnen, platsen som växte fram på drottning Kristinas tid och som trots sitt namn inte är störst i stan. Stora Torget. Nu har krogarna stängt och torget tystnat nattetid.

City medföljer torsdagens UNT.

City medföljer torsdagens UNT.

Foto:

Uppsala2007-10-18 00:01
Stora Torget har varit och är för många symbolen för Uppsala centrum. Uppsalas mötesplats som numera är på väg att bli öde efter det att butikerna och har stängt och klockan passerat sex.
- Politikerna tyckte det var bra med ett levande torg då det var problem med gängbildningar för länge sedan. Jag är ju av den uppfattningen att det många gånger är bättre med en servitör än en polis, säger Richard Patecki som varit verksam som krögare på torget i tio år men nu blivit uppsagd.
Han har haft både Rådshussalongen och nu senast Avec och var färdig med en två månaders ombyggnationen i januari för att sedan få mardrömsbeskedet.
- Planen var att fortsätta på torget i tio år till. Vi hade byggt klart 13 januari 2006 och uppsägningen kom i september. Det är klart jag blev paff.
- Nu är det öde kvällstid. Det som behövs är bättre belysning och krogar som är öppna på kvällen. Där behöver man lära av andra EU-länder där man ser torget som en mötesplats.
Nu har Avec serverat sin sista måltid precis som kollegan och konkurrenten Rådhuscaféet.

Det innebär att den enda krog som har öppet kvällstid nu är O'Connor's.
- Jag tycker personligen det är otroligt tråkigt att de måste flytta. Det var dödsstöten. Jag vet inget torg i hela Sverige som är så tråkigt som Stora Torget efter klockan fem. Det ska ju vara jippon och mycket folk, ett levande torg. Det gynnar alla, menar Gabriel Karademir som är ansvarig för O'Connor's.
Att han skulle bli av med konkurrenter är inget argument. Tvärtom.
- Jag ser gärna att det är fler restauranger här så att det kan locka hit folk på kvällarna, nu är vi själva. Vi har kontrakt fem år till i alla fall men man vet ju aldrig om de vill bygga lägenheter i lokalerna, men vi hoppas få vara kvar länge, fortsätter Karademir.
Rådhuscaféets ägare Jarmo Ahlgren är lika besviken han. Efter den sista serveringen innan nedläggningen summerade han läget på följande sätt:
- Det känns för djävligt, rent ut sagt. Att en av Uppsalas mest välbesökta krogar måste lägga ned, det tycker jag är synd. Och det är synd för torget. Det blir bara Jalla Jalla och Max serveringar kvar.

Richard Patecki och Jarmo Ahlgren har erbjudits ersättning av fastighetsbolaget i samband med uppsägningen av deras kontrakt och vilka som ska ansvara för restaurangverksamheten i det nya huset är oklart i dagsläget.
- På sikt måste vi ha ett levande torg, det kan inte vara dött efter 18.00, det skulle inte Uppsala må bra av, säger krogräven Lasse Svensson.
- Jag tror vi kommer se en utbyggnad av hela city och inom tio år tror jag hela området med Luthagen, Slottet, Kyrkan och ner till Uppsala Turist och Kongress vid Vaksala torg byggs ihop. Då har vi ett bredare centrum och där behövs både krogar och gallerior.

Vad tycker du själv om Stora Torget i dag?
- Just nu är det kanske lite dött men jag tror det blir bättre för torget med en galleria än en krog. Sedan får man se vad det kan bli i gallerian. Vi har själva tittat lite på vad det finns för möjligheter när det gäller mat.
Hur dött det är på Stora Torget kvällstid är förstås en tolkningsfråga. Folk beställer fortfarande hamburgare och kebab och kommer fortsättningsvis bestämma träff vid en speciell punkt.
Uttrycket Stuk överlever alltid. Stora Torget under klockan.
FAKTA
Stora Torget i Uppsala är en naturlig mötesplats för många Uppsalabor. Det kom till under 1600-talet då drottning Kristina ville organisera stadskärnan. Trots sitt namn är Vaksala torg större och namnet antas komma från det faktum att torget var större än det närbelägna Gamla Torget. Torget kallades trots det mest för Nya torget långt in på 1700-talet.
När torget byggdes var det sankmark och det lämpade sig inte för bebyggelse men trots det är det några av byggnaderna kring torget som fått mycket uppmärksamhet genom åren. Rådhuset och Åhlénshuset bland annat.
Men torget är även unikt på det sätt som byggnaderna sitter ihop i hörnen. Det hörnomslutna torget har en strikt kvadratisk utformning med gatorna korsande på mitten. Torget som är av renässanstyp var det första i sitt slag i Sverige och det finns bara ett till i samma stil beläget i Piteå.
Rådhuset som kanske är den byggnad som i dag starkast sätter sin prägel på torget fick sin slutgiltiga form vid en ombyggnad 1883.
Stora Torget blev 1906 knutpunkt för spårvägstrafiken och än i dag är det busstrafiken som dominerar i större utsträckning än sekelskiftesarkitektur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!