Stora taxibolag i Uppsala installerar kameror i bilarna

Provokationer och mindre bråk är taxiförarens vardag. Även hot kan förekomma. I Uppsala knivhotades en taxichaufför i slutet av december. Några veckor tidigare laddade en kund plötsligt ett hagelgevär i en bil. I februari börjar Uppsala taxi installera kameror i bilarna för att öka säkerheten. Taxi kurir följer efter. Oro finns dock för att hotfulla passagerare enbart ska söka sig till bilar utan kameror.

Uppsala2003-01-02 23:59
— Det kan nog bli mer otryggt för förare som inte har kameror i bilarna. Kanske tvingas även mindre bolag ta kostnaden för kameror på sikt, säger Said Sarhangi, vd för Taxi 018 i Uppsala, som har 12 bilar.
Ghadirian Akbar, som kör för ett annat mindre taxibolag i Uppsala, tror att risken finns att stökiga kunder söker sig till bilar utan kameror.
— Kanske blir det värre för oss, säger han.
Senaste i december knivhotades en taxichaufför i Uppsala av tre män i 20-årsåldern. Chauffören lyckades fly ur bilen. I slutet av november råkade en annan chaufförer ut för en obehaglig händelse. En man i 25-årsåldern laddade plötsligt ett hagelgevär i baksätet. Mannen anhölls misstänkt för grovt vapenbrott.
— Det var en av våra chauffören och han klarade situationen väldigt bra. Han tog det lugnt och larmade polis när tillfälle gavs, säger Johan Juhlin, som utbildar Uppsala taxis förare i konflikthantering.
Uppsala taxi fick tillstånd att installera kameror i bilarna redan i höstas. Inom några veckor ska de först kamerorna testas. Enligt företagets vd Svante Bergh ska kameror installeras i alla 120 bilar under året. Den beräknade kostnaden är 1,4 miljoner kronor.
— Det handlar om att de anställda ska få en tryggare arbetsmiljö. Vi har råkat ut för få riktigt allvarliga incidenter under åren. Senast vi hade ett väpnat rån var precis före millenieskiftet. Men chaufförerna utsätts ständigt för provokationer och obehagliga situationer. Förhoppningsvis kan kamerorna lugna vissa kunder och avskräcka från bråk, säger Svante Bergh.

Förskonade
Även Taxi kurirs vd Mikael Nilsson säger att bolaget har varit förskonat från allvarligare incidenter de senaste åren. Enligt planerna ska bolaget installera kameror i sina runt 55 bilar under året. Någon ansökan har ännu inte lämnats in till länsstyrelsen.
— Det är ingen idé att lämna in en ansökan innan det går att få kameror. Just nu är det viss väntetid. Men vi räknar med att ha kameror i alla bilar innan årets slut, säger Mikael Nilsson.
Han hoppas att kamerorna ska medföra att bolagets förare känner sig tryggare. Han förstår samtidigt att friåkare med egen bil och chaufförer som kör för mindre bolag känner en viss oro.
— Risken kanske ökar något för incidenter i deras bilar. Den som vill begå ett rån, smita från betalningen eller bråka väljer nog inte en bil med kamera i första hand, säger Mikael Nilsson.




Bakgrund
Länsstyrelsen i Uppsala län gav i höstas klartecken för Uppsala Taxi att installera kameror. Tillståndet innebär att kameran aktiveras och tar högst fem stillbilder varje gång passagerardörren öppnas. Ingen ljudinspelning får förekomma. Bevarade bilder får lagras i högst 30 dagar. Det ska tydligt framgå om en taxibil är utrustade med kamera.
Justitiekanslern har tidigare överklagat länsrättsbeslut om att ge Taxi  Stockholm och Taxi Göteborg tillstånd för kameraövervakning med motiveringen att utrustningen är alltför integritetskränkande. Kammarrätten gav dock bolagen rätt att installera kameror.
Även Taxi Sundsvall har fått tillstånd av länsstyrelsen i Västernorrlands län att installera övervakningskameror.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!