Förklaringen till att Region Uppsala kan göra ett plusresultat, trots pandemin, är enligt ekonomichefen Björn Larsson en engångseffekt för pensionser som ger ett tillskott på 300 miljoner samt ökade statsbidrag.
– Alla regioner går med plusresultat i år på grund av statsbidragen kopplade till pandemin, säger Björn Larsson.
För Region Uppsalas del har man räknat in 1,17 miljarder i covidkompensation. Det täcker dock inte hela covid-förlusten som beräknas till 1,34 miljarder. Trots det är regionens prognos för helåret ett plus på 111 miljoner.
Har regionen överkompenserats?
– I en normal situation hade vi haft en del av de här kostnaderna ändå, eftersom det är personal som flyttats. Så någon sorts överkompensation är det. Den stora utmaningen kommer dock nästa år, när vi ska ta hand om vårdskulden, säger Björn Larsson.
Totalt räknar regionen ändå med ett överskott på 125 miljoner i budgeten för 2021. För att nå det målet måste alla förvaltningar bantas. Ett av de större sparbetingen ligger på Akademiska sjukhuset, där totalt 645 miljoner behöver sparas.
Eric Wahlberg, sjukhusdirektör, säger att man haft ett intensivt arbete där man identifierat 300 olika åtgärder som är möjliga att genomföra, och som ger besparingar på 398 miljoner kronor. De resterande 176 miljonerna kommer man att jobba vidare med under våren. Några uppsägningar ska det dock inte bli frågan om, säger han.
Är det ens möjligt att spara så mycket mitt i pandemin?
– Jag har frågat mig själv det många gånger. Och jag förstår att det kan upplevas provocerande när jag går ut med det här till medarbetarna. De avdelningar som varit mest drabbade under pandemin undantas nu, säger Eric Wahlberg.
Uppdraget från politikerna har varit att göra en budget underifrån, där man utgår från den bemanning som krävs för att utföra vården. Men det arbetet är inte klart.
– Vi har kommit en bra bit på väg. Men vi är inte i mål, säger Eric Wahlberg.
Sjukhusstyrelsen ska ta ställning till sparförslagen under måndagen. Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande, försvarar att sparkraven läggs mitt i pandemin.
– Vi har sagt att vi behöver hålla två tankar i huvudet samtidigt. Dels har vi en pandemi, där ska vi inte spara pengar för att rädda liv och ge den vård som behövs. Samtidigt måste vi tänka långsiktigt. Vi har ett tufft år framför oss, säger hon.