Videon är inte längre tillgänglig
Dags för höstens första förkylning? Fler lär det nog bli innan vårsolen värmer våra snoriga nästippar. Det räcker med att du skakar hand med en förkyld person för att snuvan ska vara ett faktum – inom några dagar börjar näsan rinna och huvudet känns tjockt.
Dags för en vitlöksshot eller en liter apelsinjuice? Nej, det är ingen idé. Är man förkyld så är man, säger Kerstin Mannerquist som är rikshygiensjuksköterska vid Smittskyddsinstitutet.
– Det finns ingenting man kan göra för att hejda eller stoppa förkylningen, den har sin gång. Den går ju över snabbt, på två–tre dagar är man bättre. Känner man sig hängig kan man ta en värktablett, men man blir inte frisk, säger hon.
Men även om man varken kan bota eller stoppa förkylningen när man väl drabbats kan man minska risken att bli smittad.
– God handhygien är det allra viktigaste. Det finns undersökningar från Tyskland som visar att sjukfrånvaron minskat till hälften på arbetsplatser där man använder handsprit, säger Kerstin Mannerquist.
De flesta förkylningar är nämligen handburna. Ofta smittas man om man tar en förkyld person i hand och sen till exempel kliar sig i ögat eller stoppar ett finger i munnen.
Även om man inte kan bota förkylningen mår man bäst av att vila mycket, menar Kerstin Mannerquist.
– Om man går hem och bäddar ner sig mår man ju bättre i alla fall! Men egentligen borde man hålla sig undan precis innan man blir sjuk, när man känner att det är på gång, för då smittar man som mest. Men det är ju ingen som gör det när vi har en karensdag.
En förkylning är så gott som alltid en virusinfektion, och det finns mängder av förkylningsvirus. En vuxen person drabbas i genomsnitt två gånger per år, barn drabbas minst dubbelt så ofta. Förkylningsviruset angriper slemhinnorna i näsa och svalg, bihålor, mellanöra och de övre luftrören.
För att undvika att smitta andra när man själv är förkyld ska man, förutom att tvätta händerna, nysa i armvecket och inte i näven.
– I dag på tunnelbanan satt jag mittemot en tjej som hostade jättemycket i handen, och jag noterade var den där handen var sen – den var ju överallt!
Huskurer
Vitlök. Innehåller mycket c-vitamin, som vissa anser kan förebygga förkylningar.
Honung. Har ingen läkande effekt, men verkar slemlösande. Gör dig inte friskare men får dig att må bättre.
C-vitamin. Omtvistat – en del menar att man kan förebygga förkylningar med c-vitamin, men är du redan sjuk blir du inte frisk av det.
Kan jang, Echinagard och liknande. Kan eventuellt förebygga, men är du redan sjuk gör de ingen skillnad.
Whisky. Har ingen effekt alls på infektionen, men av de huskurer som inte fungerar så är whisky och konjak de populäraste, säger Kerstin Mannerquist, rikshygiensjuksköterska vid Smittskyddsinstitutet.
Ring doktorn om
Du får andningssvårigheter.
Du får så hög feber att du blir omtöcknad eller svårt sjuk på annat sätt.
Du får svåra besvär med öron, bihålor, svalg eller luftrör.
Du inte blir bättre efter fyra–fem dygn.
Träna inte!
Man ska inte anstränga sig hårt fysiskt under en pågående infektion eftersom det finns risk att ansträngningen kan skada hjärtat.
Förkylningen sprids ...
... via luften, till exempel när någon nyser.
... genom direktkontakt, till exempel när man skakar hand med en förkyld person och sedan gnuggar sig i ögat eller petar i näsan.
... genom indirekt kontakt, till exempel när man greppar ett dörrhandtag som en förkyld person just har tagit i.
Källa: Vardguiden.se