Redlös berusning en gång i veckan skadar hjärnan, säger Uppsalaprofessorn Ingrid Nylander som forskar på spritens inverkan på ungdomar.
Generellt brukar man säga att alkoholkonsumtionen bland unga minskar, men bland de som dricker blir var tredje berusad flera gånger i månaden. Det framgår av uppgifter från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, som sedan 1971 undersökt skolelevers drogvanor. Forskning har visat att det är direkt skadligt för ungas hjärnor att regelbundet dricka sig redlöst berusad. Men Ingrid Nylander, professor vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap, tror att det är få ungdomar som känner till riskerna.
– Det är svårt att få ungdomar att lyssna på det. Samhället måste få ut information om att hjärnan inte är färdigutvecklad förrän vid 25 års ålder.
Ingrid Nylander deltog nyligen i ett symposium i Uppsala om unga och alkohol. Budskapet från föreläsarna var att fler ungdomar dricker sig redlösa på starksprit. Vänder man inte trenden kan konsekvenserna bli förödande.
– Det är viktigt att man går ut med fakta och förklarar att hjärnan tar skada för resten av livet.
Hon förklarar att de sista funktionerna som utvecklas i hjärnan är regionen som har att göra med impulskontroll, beslutsfattande och riskbedömningar.
– När de delarna påverkas av alkohol så sker inte den normala utvecklingen. Det uppstår en risk för att man inte klarar av att dricka kontrollerat i vuxenlivet.
Ingrid Nylander har forskat på spritens inverkan på ungas hjärnor. Hennes råd till unga är att dricka med måtta under valborg. Hon påpekar att det inte finns någon poäng med att överkonsumera alkohol på valborg. Man blir inte gladare än glad och redlös berusning en gång i veckan skadar hjärnan.
– Det enklaste rådet är att ha med sig mycket vatten, för ofta dricker man bara för att man är törstig. Man blir inte mer glad och upprymd bara för att man fortsätter att dricka. Har man väl uppnått ett glädjerus av alkoholen så blir det inte mer. Troligen somnar man i stället och då är ju festen över.
Hon rekommenderar även att man har mat i magen. Den som dricker på fastande mage riskerar akut pankreakit, en akut inflammation i bukspottskörteln vilket är ett ytterst allvarligt tillstånd.
Förr var folköl den vanligaste berusningsdrycken bland niondeklassare. Men på senare år är det starköl och starksprit som dominerar bland berusningsdryckerna.