Stora prisskillnader för tågpendlare
Det finns stora skillnader i priserna på månadskort för tågpendlare i länet. De som pendlar norrut från Uppsala får betala betydligt mer än de som pendlar åt andra håll.
Kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, Lena Hartwig, anser att tågpendlingen behöver någon form av samhällsstöd.
Foto: Staffan Claesson
Pendlare som åker tåg den sex mil långa sträckan mellan Uppsala och Tierp får betala 1800 kronor för månadskortet. Samtidigt kommer Uppsala-Västeråspendlarna undan med 1435 kronor i månaden för en sträcka på åtta mil. Dyrast är det att pendla mellan Uppsala och Gävle där SJ tar ut 2500 kronor per månad för resor på Intercitytågen. Men i själva verket blir det ännu dyrare för många Gävlependlare eftersom de tvingas köpa kortet som också gäller på X 2000-tågen för 3350 kronor.
"Jag är förvånad"
— SJ har i all sin visdom lagt tågtiderna så att man inte kan pendla mellan Uppsala och Gävle med Intercity och få ihop till åtta timmars arbetsdag, säger Pauline Englund som pendlar mellan Uppsala och Gävle.
SJ vill i dagsläget inte kommentera prissättningen med mer än att det är marknadsprissättning som gäller. Men hur den marknaden ser ut kan företaget inte heller svara på. På Stockholm-Uppsalasträckan uppskattar SJ att omkring 14 000 pendlarresor görs varje dag. Men enligt SJ:s presstalesman Mia Törn finns ingen statistik som visar hur många som pendlar på andra sträckor i länet.
— Jag är förvånad över SJ:s prispolitik. Vill man se till att folk reser mer ska man sänka priset på det sätt som flyget konkurrerar med priset. Men SJ är enligt tradition ett monopolföretag och då finns det alltid en risk för högre priser, säger Leif Sanner, ordförande i trafikberedningen i samverkansorganet Regionförbundet Uppsala län (tidigare C-framåt).
"Visst är det dyrt"
Upptåget till Tierp sköts av Upplands Lokaltrafik, UL.
— Visst är det dyrt med 1800 kronor för månadskortet. Vi vill också sänka biljettpriset. Men det finns ju möjlighet att få avdrag för arbetsresor på skatten och jämför man vad det kostar att åka bil så kanske kostnaden inte är så hög, anser Agneta Gille, ordförande i UL.
Hon menar också att eftersom UL ägs av kommuner och landsting så skulle ett sänkt biljettpris eventuellt behöva subventioneras med höjda skatter.
Enligt Gunnar Johnson, direktör på Regionförbundet Uppsala län, är regionförstoring den absolut viktigaste faktorn för ekonomisk tillväxt och pendlarna utgör en mycket viktig faktor för att regioner ska kunna växa. Ett mål för förbundet är därför att påverka prissättning och andra förutsättningar för pendling genom en dialog med bland annat SJ.
— Pendlingen till och från Norduppland är oerhört viktig för den norra delen av länet. Prispolitiken måste skötas av trafikbolagen men det är viktigt att pendlingen inte missgynnas åt något håll, säger han.
"Samhällsstöd behövs"
Riksdagspolitikern Cecilia Wikström som pendlar mellan Uppsala och Stockholm har samma målsättning.
— Stockholm-Uppsala måste betraktas som en arbetsmarknad och förmodligen måste man snart inse att Stockholm-Uppsala-Gävle är en arbetsmarknad. Folk förutsätts bo på ett ställe och arbeta på ett annat och då är det orimligt att detta inte avspeglar sig i priserna.
Genom olika samverkansformer hoppas också Lena Hartwig, kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, kunna påverka SJ:s prissättning.
— När det gäller att påverka SJ återstår väldigt mycket att göra både på pris- och samordningssidan. Vi har inte diskuterat huruvida pendlarresorna bör subventioneras, men jag menar att någon form av samhällsstöd behövs för att göra kollektivtrafiken attraktiv, precis på samma sätt som man i dag har för stadstrafiken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!