Förra veckan presenterades strategierna för den framväxande flygplatsstaden Airport City Stockholm. Bakom planerna står Sigtuna kommun, Swedavia och fastighetsutvecklingsbolaget Arlandastad Holding som tillsammans äger marken i närheten av flygplatsen.
Det handlar om ett 800 hektar stort område som sträcker sig från terminalerna, till båda sidor av E4:an och ned till Rosersberg. Att det finns stora områden med detaljplaneklar mark innebär att det kommer att gå snabbt att sätta byggplaner i verket – och därmed locka företag till området. Det menar Kristina Alvendal, vd för Airport City Stockholm.
– Vi tror att det kommer att skapa förutsättningar för 50 000 arbetsplatser år 2030, säger hon.
Redan idag arbetar 20 000 människor i området. Alla tre delägare i Airport City bidrar med 1,5 miljoner kronor om året till projektet.
– För vår del handlar det om att ta ansvar för våra medborgare och skapa arbetstillfällen. Det här gör det lättare för folk i Arlandaregionen att få jobb, säger Lars Bryntesson (S), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun.
Kristina Alvendal ser framför sig ett världsunikt projekt, en flygplatsstad i en urban miljö, och jämför den framväxande staden med storstäder som London och New York.
– Många uppfattar flygplatsstäder som opersonliga och trista, med fokus på logistik. Vår flygplatsstad kommer att sätta människan i centrum, säger hon.
Staden ska få sex tydliga stadsdelar, var och en med egen karaktär. Området kring Sky City, som projekteras nu, kallar Kristina Alvendal för ett downtown - en stadskärna med promenadvänliga gator och parker. Målet är att resenärer som kliver av planet ska få en känsla av att ha kommit till Stockholms innerstad.
– Det kommer att bli en spännande internationell miljö, med gångavstånd till världen. En plats där man kan lämna barnen på förskolan, träna på gymmet och gå på after work med kollegorna.
Utöver Sky City skapas Park City, entrén till stadsdelen, med grönskande parkområden, långtidsparkeringar, kontor och hotell.
Området Drive Lab, där Arlanda test track ligger idag, blir ett nav för utveckling inom trafiksäkerhet och grön transport. Rosersberg ska även i fortsättningen präglas av logistikföretag medan Arlandastad och Cargo city behåller sin inriktning med företag respektive logistik.