Statliga Medlingsinstitutet, som är en del av Arbetsmarknadsdepartementet, har sedan 2001 analyserat löneutvecklingen ur ett jämställdhetsperspektiv. Den senaste kartläggningen "Löneskillnaden mellan kvinnor och män 2023" visar att skillnaden i lön mellan kvinnor och män ökade med 0,1 procentenheter under 2023 jämfört med året innan. Kartläggningen visar även att män i genomsnitt har 10 procent högre lön än kvinnor.
Men – studien visar också att skillnaden mellan könen varit i stort sett oförändrad sedan 2019.
– Ålder och erfarenhet samt utbildning är mätbara variabler som påverkar heltidslönen. Men när vi tagit hänsyn till detta så finns det en skillnad kvar på knappa fem procent som är en oförklarad löneskillnad och som funnits där sedan 2019, säger Peter Beijron, statistiker som arbetar med frågor som inkomstskillnader på Medlingsinstitutet.
Vad betyder oförklarad löneskillnad?
– Det handlar om faktorer som inte är lika mätbara som ålder, erfarenhet och utbildning. Det kan bland annat handla om vilja att pendla till jobbet. Är du villig att pendla kan du få tillgång till en större arbetsmarknad och därmed ökar möjligheten att välja jobb på ett annat sätt, något som kan ge högre lön.
Han förklarar att diskriminering är en annan faktor som påverkar lönen.
– Det kan vara så att kvinnan prioriterar hemmet framför arbetslivet i större utsträckning än mannen. Men även män och kvinnors preferenser kopplat till yrkesvalet samt benägenheten att byta arbetsgivare är faktorer som påverkar löneutvecklingen.
Han förklarar att rapporten baserar sig på heltidslönen – det vill säga att mannen och kvinnan båda arbetar 100 procent.
– I många fall ser vi att kvinnor jobbar mindre än män. I de fallen blir löneskillnaderna ännu större än vad som skrivs i rapporten, alltså högre än tio procent. Vi kan i vissa fall se löneskillnader på dryga 20 procent, säger Peter Beijron.
Finns det yrkesgrupper där skillnader ökar respektive minskar?
– Sedan 2019 har vi sett att löneskillnaderna blivit mindre rent generellt inom de offentliga sektorerna. Pratar vi den privata så har däremot skillnaden blivit större inom arbetaryrken medan den minskat bland tjänstemän.
Hur framtiden ser ut vill inte Peter Beijron säga något om.
– Nästa rapport som behandlar 2024 arbetar vi för fullt med och den kommer i juni i år.
Hos Jämställdhetsmyndigheten delar man Medlingsinstutets bild av lönemarknaden.
Från myndigheten konstaterar man att yrkesvalet spelar in och att medellönerna är betydligt lägre i kvinnodominerade yrken jämfört med motsvarande manliga yrken samt att kvinnor ofta arbetar deltid.
Myndigheten menar att åtgärder som förbättrade arbetsvillkor och arbetsmiljö är viktigt inom kvinnodominerade yrken och skulle stärka statusen för yrket och på sikt lönen.
Genomsnittslönen per månad i dag ligger för kvinnor på 37 000 kronor och män på 42 000 kronor.
Även bland chefer och dem som har höga löner i samhället finns skillnader mellan män och kvinnor. Enligt Medlingsinstitutet och SCB har männen i snitt 11 procent högre lön. Här har gapet dock minskat. En genomsnittlig månadslön för en manlig chef ligger på drygt 63 000 kronor i månaden.
Erika Kjellberg Eriksson, vd på Nexttobe, ligger i topp i Uppsala med 27 414 300 kronor i årslön. Bäst betalda man är Thomas Andersson med drygt 22 miljoner, enligt Taxeringskalenderns uppgifter om förvärvsinkomster för deklarationsåret 2024 (som visar inkomsterna från 2023).