– På en hemmafest är ett glas vin nästan upp till kanten. Men på krogen är ett glas vin väldigt mycket mindre.
Det konstaterar 20-årige studenten Olle Öström, som denna måndagskväll sitter på William's Pub vid Universitetshuset, tillsammans med ett gäng vänner och en stor stark framför sig.
– På hak får man ofta mycket vin till ett lågt pris. På finkrogar betalar man mycket, men får lite. Jag vill inte ha en "upplevelse", jag vill ha mängd, säger Aya Kanbar, 20, och skrattar.
Om Olle och Aya beställt in varsitt glas husets röda på William's hade de fått 16 centiliter vin, till en kostnad av 95 kronor. Det är i alla fall vad UNT får. William's är nämligen en av 20 krogar i Uppsala som UNT:s vintestare besökt, utrustade med mätglas för att ta reda på hur mycket vi får och vad det kostar.
Vad "ett glas vin" är, är närmast en filosofisk fråga. Det finns nämligen ingen standard, berättar mathistorikern Richard Tellström.
– Storleken har varierat genom åren. På 1950-talet fick man ut sju glas på en flaska, så då var ett glas vin 10 cl. Men nu har man börjat med de har här badbaljorna till glas som innehåller betydligt större mängder.
Så, hur många centiliter vin får man när man beställer ett glas husets röda på Uppsalas krogar? Hur mycket kostar det? Och hur hög är alkoholhalten? Helt enkelt: hur mycket APK, alkohol per krona, får man?
Här på William's Pub har man alldeles nyligen ritat streck på vinglasen. Både för bartenderns och gästens skull. När UNT mäter är det 16 centiliter i glaset.
– Förr var det många som klagade. Vår chef ville införa det här för att personalen ska känna att det är lätt att göra rätt. En ska inte kunna hälla upp 10 centiliter och en annan 25, säger bartendern Ash.
Har klagomålen försvunnit?
– Ja!
En annan av barerna använder ett litet mätglas för att det ska bli exakt lika mycket till alla som beställer ett glas vin. Vanligast är dock att bartendern måttar med ögonen när hen häller upp vin.
På Plock anser man att 15 centiliter är precis vad ett glas vin ska innehålla.
– Fram till för tre-fyra år sedan var det 18 centiliter som gällde, men eftersom priserna har gått upp är det numera 15 centiliter. Det innebär att vi kan få ut fem i stället för fyra glas från en flaska, säger Stefan Wahlstrand på Plock.
Hur vet ni att ni häller upp just 15 centiliter?
– Med erfarenhet ser man det. Nyanställda får mäta upp 15 centiliter vatten i ett vinglas och ha bredvid som jämförelse.
Andra krogar är generösare. På O´Neills visar vårt mätglas hela 21 centiliter. På Uppsala Ölhall, O´Learys samt Le Parc får vi 20.
Men Albin D. Heijkenskjöld, bartender på Uppsala Ölhall, tycker att det är för mycket.
– Det är inte bra, då vet inte folk hur mycket de dricker och kan bli för fulla. Men chefen vill att vi fyller glasen mycket för han tror att kunderna vill ha det.
På dessa fyra krogar får man alltså mycket vin i glaset – men de ligger ändå långt efter testets vinnare vad gäller alkohol per krona. På helt ohotad förstaplats ligger nämligen ett ställe som tar (håll i er nu!) 30 kronor glaset: Benne Pastabar i Kvarnengallerian.
– Ja, haha, folk brukar haja till när de går förbi och ser priset, säger Abdul Majeed Sadat, som precis har hällt upp 18 centiliter i vårt glas.
Benne Pastabar har därmed överlägset högst APK i UNT:s test. På Benne får man fem gånger mer alkohol för pengarna än på det dyraste stället. Uppe på Miss Voon, på tolfte våningen i Elite Hotel-huset, har man utsikt över hela stan. Men man får hosta upp 165 kronor för ett glas husets röda. Här är det just "upplevelsen" och inte mängden som är målet.
– Kvalitet är alltid vår högsta prioritet. Vi arbetar med viner som är noggrant utvalda för att komplettera vår meny och lägger mycket omsorg på att säkerställa att varje gäst får en riktigt bra vinupplevelse, säger Sanna Salo, driftchef på Miss Voon.
Men om man nu tycker att man får alldeles för lite vin i glaset – får man klaga då? Javisst, säger mathistorikern Richard Tellström:
– Det ska man absolut göra. Är det rimligt att den här lilla skvalpen på botten är ett glas? Det ska man ifrågasätta.
UNT:s vinrunda:
Benne Pastabar: 18 cl, 30 kronor, 14 procent. 180 ml x 0,14 / 30 : 0,84 APK
Contento Deli: 18 cl, 79 kronor, 14,5 procent: 0,33 APK
Unico: 19 cl, 75 kronor, 13 procent: 0,33 APK
Döner & Co: 19 cl, 69 kr, 12 procent: 0,33 APK
Studentbaren (tidigare Lion Bar): 15 centiliter, 65 kronor, 14 procent: 0,32 APK
O'Neills: 21 centiliter, 99 kr, 14 procent: 0,30 APK
Uppsala Ölhall: 20 centiliter, 89 kronor, 13 procent: 0,29 APK
Palermo: 17 centiliter, 75 kronor, 12 procent: 0,27 APK
Baras (Kungsgatan): 17 centiliter, 82 kronor, 13 procent: 0,27 APK
Churchill Arms: 19 centiliter, 94 kronor, 13,5 procent: 0,27 APK
Plock: 18 centiliter, 98 kronor, 14 procent: 0,26 APK
O'Learys: 20 centiliter, 99 kronor, 12,5 procent: 0,25 APK
William's Pub: 16 centiliter, 95 kronor, 13 procent: 0.22 APK
Bishops Arms (Elite hotell): 17 centiliter, 99 kronor, 13 procent: 0,22 APK
Saluhallen: 18 centiliter, 115 kronor, 13,5 procent: 0,21 APK
Happy Duck bar (Interpools framficka): 15 centiliter, 95 kronor, 13,5 procent: 0,21 APK
Le Parc: 20 centiliter, 115 kronor, 12 procent: 0,21 APK
Bryggeriet Ångkvarn: 16 centiliter, 118 kronor, 15 procent: 0,20 APK
Stationen: 15 centiliter, 109 kr, 12,5 procent: 0,17 APK
Miss Voon: 19 centiliter, 165 kronor, 14 procent: 0,16 APK