70 kronor i timmen. Så mycket är tiden värd för en privatperson som blir försenad i tågtrafiken på väg till eller från jobbet. Är du på tjänsteresa är tiden värd mer, cirka 250 kronor i timmen, eftersom det räknas mer som arbetstid. Men när det är så besvärligt som det varit de senaste två veckorna när resenärer tvingats göra byten, trängas och ta ersättningsbussar värderas förseningen 3,5 gånger högre – för vanliga arbetsresor blir det cirka 250 kronor i timmen.
– Så räknar man samhällsekonomi, säger Bo-Lennart Nelldal, professor i tågtrafikplanering på KTH.
Det är bland annat på Kungliga Tekniska Högskolan som värdet av förseningstiden räknas ut, siffror som sedan används i statliga investeringskalkyler. Bo-Lennart Nelldal berättar att det är resenärernas värderingar som utgör underlag för dessa uträkningar. Beloppen bygger på ett helt batteri av listiga frågor om hur människor värderar sin tid.
Pendlare är beroende av att tågtrafiken fungerar, inte bara för att komma till jobbet utan för att hinna hämta barn på förskolan och ha en fungerande fritid. Hur många som pendlar på rälsen mellan Uppsala och Stockholm finns det inga exakta siffror på, men Bo-Lennart Nelldal gör ett snabbt överslag mellan tummen och pekfingret. Han utgår från att SJ har 10 000 resenärer per dag och SL cirka 5 000 mellan Uppsala och Stockholm och att de ska resa tur och retur. Det blir 30 000 resor. Om de blir försenade med en timme blir samhällskostnaden cirka 9 miljoner kronor om dagen om man slår ihop alla olika typer av resor. Sätter vi sedan ihop de senaste knappa två veckornas tågstrul blir det runt 100 miljoner kronor.
– Några arbetar helg också, påpekar Bo-Lennart Nelldal.
Dessutom har många försenats mycket mer än en timme om dagen, så detta är lågt räknat. Andra samhällskostnader är SJ:s och SL:s intäktsförluster, men det är en liten del jämfört med privatpersonernas uppoffringar, enligt Bo-Lennart Nelldal.
– Privatpersoner tar ofta av sin fritid för att fullfölja sin arbetstid. Och om de får inkomstbortfall blir det ännu dyrare.
Ola Kahlström är infrastrukturstrateg på Regionförbundet i Uppsala län. Han konstaterar att Stockholm hamnar längre bort när man inte kan lita på tågen. På lång sikt är det förödande. Han lyfter särskilt fram de 5–6 000 som pendlar från Stockholm.
– Uppsalas näringsliv är beroende av långsiktigt hållbar tågtrafik så att kompetent personal i Stockholm inte väljer bort jobb i Uppsala, säger han.
Mohamad Hassan (FP) med ansvar för bland annat arbetsmarknadsfrågor i Uppsala kommun försöker få till stånd ett möte med Trafikverkets generaldirektör och chefen för verksamhetsområdet underhåll.
– Jag vill informera mig om hur de jobbar och tipsa dem om hur de kan kommunicera med resenärerna på ett bättre sätt, säger han.
Riksdagsledamot ArdalanShekarabi och lokala socialdemokratiska politiker bjuder å sin sida in till en offentlig hearing på onsdag kl 15 på S:t Persgatan 15 i Uppsala. Där deltar bland annat Gunnar Alexandersson, regeringens utredare för järnvägens organisering.