Kostnaderna för vård av barn och unga i Sigtuna kommun har ökat kraftigt under året. En anledning till det stora underskottet är kriminella ungdomar.
– Det var en grupp just i år som var välkända hos polisen som gjorde sig skyldiga till ganska grova brott, säger Edit Bjurdamm, chef för individ- och familjeomsorgen.
Alla ungdomar var i högstadieåldern med missbruksproblem. Flera var tvungna att tvångsvårdas och placerades på statliga institutioner med låsta avdelningar. Men det handlar inte om stora ungdomsligor.
– Vi har ungdomar som gemensamt har begått brott, men man kan inte kalla det gängfenomen, säger Edit Bjurdamm.
Under våren var trycket extra stort på individ- och familjeomsorgen. I mars och april blev åtta ungdomar tvångsplacerade. Bara för de ungdomarna rör det sig om en årskostnad på åtta miljoner kronor.
– En vårdplats på en institution kan kosta 4 000 kronor dygnet, säger Edit Bjurdamm.
Sett i förhållande till folkmängd har Sigtuna kommun fler ungdomar, i åldern 13 – 18, placerade i hem än rikssnittet som ligger på fyra procent. I Sigtuna är siffran sex procent.
Men det går inte att se någon i hållande trend när man tittar på ungdomsplaceringarna. De senaste åren har antalet placerade gått både upp och ner.
Det är inte bara tonåringarna som är orsaken till att nämnden nu överskrider sin budget. Även jourhemplaceringarna ökade under början av året för att sedan minska igen. Problemet är att barnen fastnar för länge i jourhemmen, som egentligen ska vara en första anhalt. Under januari var 45 barn placerade i sådana akuta hem.
Att jourhemplaceringar blivit vanligare kan bero på att befolkningen ökar.
– En viss del av dem som flyttar in har problem. Eftersom att det är barnfamiljer och inte pensionärer som flyttar in påverkar det oss, säger hon.
Nästa år får nämnden 10,3 miljoner kronor extra för att klara placeringarna.
– Vi har inte kompenserats för den ökade befolkningen på fem år. Det gör vi nu. Det betyder att vi inte längre måste spara på andra verksamheter, säger Edit Bjurdamm.
Tillsammans med barn- och ungdomsnämnden håller individ- och familjeomsorgsnämnden också på och ser över vad man kan göra för att samverka och tidigt upptäcka barn som far illa.