På fredagen var det öppet hus och då passade skogsbolaget på att bjuda in, prata skog och visa de nya lokalerna för privata skogsägare och företrädare för skogsvårdande organisationer och myndigheter.
Flytten blev kort. Tidigare hade skogsbolaget lokaler i samma fastighet. Men det är en himmelsvid skillnad mellan nya lokalerna och de gamla. Göran Hylander, distriktschef för Dalälven, beskriver skillnaden så här:
– Vi var verkligen trångbodda tidigare, fick tränga ihop oss. Nu har vi ljusa och luftiga lokaler med fina kontor, sammanträdesrum och personalutrymmen, säger Göran Hylander när han kommer bärande på en inramad bild av en örn med svart ram.
Den svarta ramen och den skarpa bilden på örnen passar bra till personalrummets svarta stolar i modern design.
– Örnen vakar över oss, den har örnkoll. Vi fick förstoringen av ornitologer som tack för gott samarbete, ja, vi hjälper ornitologer att ploga en väg där stödfoder läggs ut till örnar, vid den platsen har vi placerat en bod åt ornitologerna. Samarbetet mellan oss handlar också om att vi får information om var det finns örnbon så vi kan skydda dessa vid gallring och avverkning av skog.
I samma veva som Stora Enso distrikt Dalälven flyttar till större lokaler stärker skogsbolaget kontoret med ytterligare en virkesköpare i norduppland. Kontakten med privata markägare är viktigt för Stora Enso och virkesköparens uppgift är bland annat att skapa kontaktar med privata markägare. Sammanlagt har nu distrikt Dalälven till antalet sex köpare.
– Vi fungerar som rådgivare till privata skogsägare, köper virke av dem, föreslår skötselåtgärder, bedömer om skogen är så mogen så det behövs en avverkning, med mera. Jag vågar påstå att vi har aktiva skogsägare som skött skogen i distriktet sedan årtionden, säger Göran Hylander.
Varje år avverkar distrikt Dalälven cirka 520 000 kubik virke. Av den volymen går omkring 15 000 kubik till det kommunala värmeverket i Tierp som bioenergi. Det är rester, främst grenar och toppar, från avverkningen som på det viset ersätter en del av el- och oljeberoendet.
Distriktet har cirka 40 anställda, varav elva på kontoret i Tierp och två i Hedesunda.
Nu hoppas Göran Hylander att fler skogsägare hittar till Stora Enso i Tierp:
– Alla är välkomna att titta in, om vi är här så är dörren alltid öppen. Det vanligaste arbetssättet är att vi skapar telefonkontak med skogsägaren och sedan träffas i skogen, säger han.
Stora Enso på plats i nya lokaler
Nu är Stora Enso distrikt Dalälven på plats i de nya lokalerna ovanpå gamla tingsrättens lokaler i Tierp.
Foto: Christer Bergström
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!