Byggplanen är en del i omvandlingen av södra Librobäcksområdet från industrimark till stadskvarter med bostäder, arbetsplatser och handel. På en yta som motsvarar nästan 20 fullstora fotbollsplaner mellan Börjegatan och Fyrisån vill Uppsalahem, HSB och Skanska bygga lägenheter. Största markägare är kommunala bolaget Industrihus som tillsammans med bostadsbolagen står bakom den ansökan som lämnats till Uppsala kommun. Plan- och byggnadsnämnden väntas nu ge tjänstemännen i uppdrag att arbeta fram ett förslag på utbyggnad.
Målet är att skapa en ”blandad stadsmiljö” med handel och verksamheter i bottenplan mot Fyrisvallsgatan. Husens utseende och lägenheternas storlek avgörs senare.
– Inget är ännu bestämt, men vi vet att det är väldigt stor efterfrågan på mindre lägenheter för unga. Klart är att man behöver bygga ganska högt och tätt för att få plats med det antal lägenheter som planeras, säger Uppsalahems byggchef Lars-Gunnar Sjöö.
Planerna tar avstamp i ett arkitektförslag där ett alternativ innehöll hushöjder långt över de som hittills byggts i Uppsala. Högst var ett 25-våningshus, men flera fastigheter var 10-15 våningar, andra betydligt lägre. I den skrivelse som politikerna nu tar ställning till skissas på höjder mellan fem och sju våningar, med ett högre hus mot Fyrisvallsgatan. Mitt i området föreslås en park med anslutning till en planerad bro vid Tunabergskolonin.
I Börjetull ligger Uppsalaföretaget Q-med med närmare 400 anställda. Q-med har möjlighet att expandera ytterligare på egen mark i området och bolagets framtidsplaner kan bli avgörande för delar av utbyggnaden.
En större förskola samt en skola för de lägre årskurserna föreslås i området. Andra inslag i förslaget är en ny gatuanslutning i Seminariegatans förlängning mot Börjegatan samt ett gatunät ”med större täthet och högre tillgänglighet” i området. Det gamla industrispåret är utpekat som grön länk som inte får bebyggas.
Hittills har bostadsplaner i större skala hindrats av bristande kapacitet för spillvatten i de aktuella kvarteren. Arbetet pågår nu för att förstärka systemet, bland annat med ett underjordiskt vattenmagasin intill Fyrisskolan.
Marken i delar av området är sannolikt förorenad efter decennier av småindustriverksamhet. Kartläggning och sanering krävs innan grävskoporna kan sättas i marken. Om tidsplanen håller kan en detaljplan vara färdig för antagande vid mitten av 2014.