Stora brister på Uppsalas förskolor

Fuktskador, otillräcklig ventilation, bristande städning, och undermåligt underhåll. Det här är några återkommande brister som blottlagts under en tillsyn av alla förskolor i Uppsala kommun. Allra mest brister det i det lagstadgade kravet på egenkontroll av verksamheten.

Uppsala2006-01-31 00:00
Under drygt två år har Uppsala kommuns miljökontor inspekterat nästan 180 förskolor i Uppsala, både kommunala och enskilda. Bara ett fåtal kvarstår att inspektera.
— Mycket måste åtgärdas, både stort och smått. Ljudnivåerna är höga, det är problem med temperaturen, ytskikten är ofta slitna vilket medför att det är svårt att städa, mycket ofta finns tecken på fuktskador, med mera, säger Anna-Karin Niemi, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Otillräcklig ventilation
Ett problem är otillräcklig ventilation.
— På en förskola vistades 20 personer i ett rum, som bara hade luft för tre. Det är dock åtgärdat nu, säger Anna-Karin Niemi.
Är då de brister som finns hälsofarliga för barn och personal?
— Ja, vi har sett att det finns risker för att hälsan ska påverkas, särskilt hos känsliga grupper som barn med allergier. Men vi har inte gjort någon hälsoundersökning så vi vet ju inte hur barn och personal mår, säger Anna-Karin Niemi.
En sammanställning av vad inspektionerna har gett ska komma, men på en punkt kan man redan nu tala om en generell brist: kunskapen om den i miljöbalken lagstadgade egenkontrollen har varit för dålig.

Egenkontroll
Egenkontroll innebär att det på förskolan ska finnas rutiner för bland annat fortlöpande kontroll av inredning och utrustning. På så sätt ska åtgärder i god tid sättas in mot brister i städning, smittskyddsrutiner, skötsel och underhåll, med mera. Även risker ska bedömas, till exempel genom mätningar av buller, luftflöden, radon mer mera.
— Jag hade hoppats att man kommit längre med egenkontrollen. Samtidigt har vi under de dryga två år inspektionerna pågått upplevt att förskolorna börjat arbeta med det här. Alla kommunala förskolechefer har nu fått utbildning i miljöbalken, säger Hannes Vidmark, chef för avdelningen för miljö- och hälsoskyddstillsyn.

Godkände utökning
Trots dålig luftkvalitet och så små utrymmen att vissa förskolor själv önskat en minskning av barnantalet godkände förskoleverksamheten före jul en utökning av antalet barn. Orsaken är bristen på förskoleplatser. Men inledningsvis motsatte sig förskolan att ta in fler barn med hänvisning till miljökontorets åtgärdskrav, en inställning som förskolorna sedan alltså omprövade.
— Men vi har sagt att en utökning först måste prövas på varje ställe. Vi vet inte riktigt om det har gjorts, men vi tar reda på det i samband med uppföljningen av inspektionerna, säger Hannes Vidmark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!