Stora brister inom psykvården

Hur står det till med allmänpsykiatrin i Uppsala läns landsting? Frågan går till Elisabet Berg, avdelningschef inom en allmänpsykiatrisk öppenvårdsmottagning i Uppsala. Hon medger att det finns ett väldigt stort lidande för många patienter.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2007-09-05 00:01
- Det är naturligtvis inte bara elände. Många som går på behandling är nöjda, men vi har också stora problem, säger Elisabet Berg.
På försommaren uppmärksammade hon politikerna i landstinget på läget inom allmänpsykiatrin. Situationen beskrevs som prekär och kaotisk. För få och felaktigt fördelade resurser, bristfälligt ledarskap och en katastrofal arbetsmiljö.
Allmänpsykiatrin klarar helt enkelt inte sitt uppdrag.
- Vi får inte mer resurser trots att sjukligheten i samhället ökar, säger Elisabet Berg.

På hennes bord ligger närmare 100 remisser på hög, bland annat från primärvården. Remisserna ska fördelas på läkare och annan personal, men det finns inte särskilt många att fördela dem på. Det är framför allt ont om läkartider, men också ont om tider för behandling.
- Det är ett stort lidande för många patienter. Väntetiden är omkring tre månader och patienterna får inte alltid den vård de vill ha och behöver, berättar Elisabet Berg.
Läkarna har kommit och gått inom allmänpsykiatrin. Av de cirka 30 överläkartjänsterna är ungefär hälften bemannade. Inom öppenvården är antalet vakanser relativt sätt ännu större, enligt Elisabet Berg.
Och inte blev det bättre när den dåvarande verksamhetschefen för allmänpsykiatrin plötsligt tvingades lämna sitt chefsuppdrag för någon månad sedan.
- Den dåvarande verksamhetschefen var mycket uppskattad av oss avdelningschefer och medarbetare. Han ingav hopp och hade planer som tycktes leda till positiva förändringar. Vi har fortfarande inte fått någon förklaring till varför han fick sparken från sitt uppdrag, säger Elisabet Berg.

Hennes erfarenhet är att verksamheten inom allmänpsykiatrin förväntas kunna tänja sig hur mycket som helst. Införlivandet av Heby kommun till Uppsala län innebar fler patienter, men inte mer resurser, berättar Elisabet Berg.
- Fattas det läkare inom slutenvården eller psykakuten får våra läkare från allmänpsykiatrin flytta dit. Det är sådant som gör att läkarna inte vill bli kvar hos oss. Läkarbristen innebär också att patienterna ibland endast får träffa ST-läkare, det vill säga läkare under specialistutbildning. På andra håll inom vården får de gå bredvid en erfaren läkare, men här får de alltför snabbt ta egna patienter.

Enligt Elisabet Berg har turbulensen inom allmänpsykiatrin resulterat i att Uppsala läns landsting fått ett dåligt rykte. Något som hon tror ytterligare försvårar rekryteringen av läkare.
- Som vi ser det har divisionsledningen för psykiatrin ingen realistisk bild av verkligheten, säger Elisabet Berg.
Hur är det att jobba inom allmänpsykiatrin?
- Här i huset trivs vi med varandra. Vi kämpar på så gott vi kan och försöker prioritera patienterna, ta de som har det svårast först. Men generellt sett är engagemanget dalande. Det blir en trötthet, många säger att det inte är lika roligt att gå till jobbet.
Del 2 i en serie om 4 delar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om