Stora brister i säkerhet kring skolbussar
Säkerheten kring skolskjutsarna brister framför allt vid hållplatserna. De flesta olyckor inträffar när barn står och väntar vid en 70- eller 90-väg. Kommunen anser att de är medvetna om bristerna och jobbar för att förbättra säkerheten, men menar att även skola och föräldrar måste ta sitt ansvar.
Foto: Jörgen Hagelqvist
- Alla nya bussar ska ha bälte. Det går tyvärr inte att installera bälte i gamla bussar, men vi satsar på att alla bussar ska ha bälte inom en tioårsperiod.
Kommunen satsar framför allt på att förbättra säkerheten vid busshållplatserna.
- Vi försöker komma fram till en lämplig utformning av hållplatserna och se till att vägen till och från bussen är säker. Det är ett jättearbete med det händer små saker hela tiden på det här området, säger Liv Hahne.
På NTF i Uppsala län håller man med om att det är just vid hållplatserna som risksituationer uppstår, framför allt när barn kliver på och av bussen och måste korsa en hårt trafikerad väg för att ta sig till hållplatsen.
- Olyckor inträffar ofta när något ovanligt händer. Barnet kanske är försenat och springer till bussen, eller så får de syn på någon bekant och går av före sin vanliga hållplats, säger Katarina Bokström på NTF.
Hon tycker dock att kommunen borde ställa större krav på UL vid upphandlingen skolskjutsuppdraget.
- Kommunen kan ställa större krav. Det är en politisk fråga om det är värt pengarna.
Liv Hahne menar att man måste jobba tillsammans med både föräldrar och skola för att förbättra säkerheten.
- Det krävs en kombination av säkrare hållplatser, trafiksäkerhetsutbildning och föräldraansvar. Små barn ska aldrig vistats i en hårt trafikerad miljö, säger hon.
Föräldrarna är ansvariga för barnens säkerhet tills de kliver på bussen, då blir de kommunens ansvar.
Katarina Bokström menar också att det framför allt är föräldrarnas ansvar att se till att barnen blir säkra trafikanter.
- Det är svårt att sätta en ålder på när barn är trafikmogna, det är väldigt individuellt. Vi brukar säga att de klarar att gå själva till skolan eller bussen i nioårsåldern. Samtidigt visar statistiken att medelåldern är tolv år för de som råkar ut för olyckor relaterade till skolskjuts, säger hon.
Det föräldrar kan göra är att medvetandegöra barnen om farorna. Det kan vara bra att gå med barnen till busshållplatsen och se till att de förstår varför de ska välja en säker väg.
- Man ska dock vara medveten om att barnen kan ha svårt att ta med sig den här informationen till ett nytt ställe. De har inte samma vidvinkelseende och är inte lika bra på att lokalisera ljud som vuxna. De har svårt att förstå och bedöma en komplicerad trafikmiljö och har inte alls samma förmåga att bedöma risker, säger Katarina Bokström.
För att öka säkerheten kring skolskjutsar tycker Katarina Bokström att föräldrar och skola borde lyfta frågan.
- Skolan gör i dag extremt lite. De kan naturligtvis inte lösa problemen, men borde kunna diskutera gemensamt med föräldrarna och till exempel organisera temaveckor om trafiksäkerhet. Det är också viktigt att skola och föräldrar arbetar mer tillsammans. Det tjänar ingenting till om skolan ställer krav på till exempel cykelhjälm när barnet får cykla utan hjälm hemma.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!