Stora brister i rutinerna på UAS-röntgen

Läkare vid Akademiska sjukhusets neuroradiologiska avdelning, röntgen, har utan formell behörighet behandlat patienter. Ett hundratal bristfälligt dokumenterade behandlingar har också upptäckts. Ärendet kan nu bli föremål för en anmälan enligt lex Maria.

Uppsala2007-07-19 00:01
Sedan i våras har sju anställda, inklusive chefen, vid neuroradiologiska avdelningen slutat på egen begäran.
Personal på avdelningen och klinikledningen har olika åsikter om hur den neuroradiologiska verksamheten ska bedrivas. Därav konflikten. De som lämnat avdelningen anser att neuroradiologin ska organiseras som en egen enhet med specialutbildade läkare och sjuksköterskor som arbetar i team.

Klinikledningen hävdar att befintliga resurser inte utnyttjats tillräckligt effektivt. Vårdresurserna ska också kunna användas på andra avdelningar.
Nyligen tillsattes överläkaren Johan Wikström som ny chef för avdelningen.
- Johan Wikström har god förankring på sjukhuset och har tidigare framgångsrikt verkat som chef inom vårt centrum, uppger verksamhetschefen Per Liss.

För full bemanning krävs ytterligare fem sex läkare. Nu bedrivs verksamheten med vikarier. Per Liss är dock hoppfull om att man ska kunna knyta till sig den kompetens som behövs.
- Flera läkare har hört av sig och jag har goda förhoppningar att knyta nya neuroradiologer till avdelningen. Fram tills dess har vi ersättare och vikarier. Vi tar också hjälp av andra sjukhus. Patienter som behöver akut vård får den hjälp de behöver, säger Per Liss.

Det visar sig nu att två av de läkare som slutat anklagas för att inte ha följt de rutiner som gäller för att dokumentera behandlingar av patienter. Det handlar om ett hundratal fall.
- Patienterna har kliniskt skötts mycket bra av doktorerna och de har fått en bra vård. Men dokumentationen är bristfällig och det är allvarligt. Om patienten senare behandlas på ett annat sjukhus har doktorerna ingen helhetsbild av patienten, säger Per Liss.

Det har också visat sig att flera av läkarna som slutat genomfört så kallade internventionella behandlingar utan formell behörighet.
- Läkarna har varit mycket skickliga, därför har inga komplikationer uppstått. Men man måste ha formell behörighet för att utföra sådana behandlingar.
Enligt Per Liss har ingen patient kommit till skada. Den bristfälliga dokumentationen ska heller inte ha inneburit några men för patienterna.

Trots det karaktäriserar Per Liss det som nu uppdagats som missförhållanden.
- Det är allvarligt att inte dokumentera de åtgärder som sätts in på patienterna. Det är också allvarligt att behandla patienter utan formell behörighet. Därför är det viktigt att missförhållanden anmäls enligt lex Maria, säger Per Liss.
Sjukhusets interna utredning är ännu inte avslutad. Det kan också bli aktuellt med en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om