I fredags kunde UNT rapportera att kommunens avtal med Uppsala Arena strider mot den så kallade gemenskapsrätten. Detta eftersom EU-kommissionen inte kontaktades tidigare för att utreda om projektet innefattar otillåtet statsstöd.
Under försommaren tecknades ett avtal där Uppsala kommun och arenabolaget var överens om att EU-kommissionen skulle kontaktas för att få utreda frågan närmare. När detta skulle ske var däremot inte lika självklart. Anmälan skickades in först 8 december, vilket enligt förvaltningsrättens dom i torsdags var för sent.
Uppsala kommuns stadsjurist Mats Sandmark säger att kommunen i samråd med näringsdepartementet, som tar emot anmälan för kommissionens räkning, beslutade att vänta med att kontakta kommissionen tills efter att beslutet var taget i kommunfullmäktige.
På näringsdepartementet vill man inte kännas vid att frågan om när anmälan skulle lämnas in har avhandlats. Ämnesråd Bengt Wennerstein menar att fokus snarare har varit på hur ansökan ska se ut.
Trots det innehåller de handlingar som näringsdepartementet nyligen har fått på sitt bord brister. Bengt Wennerstein menar att handlingarna inte kan skickas vidare till EU-kommissionen som de ser ut i nuläget.
– De behöver kompletteras, säger han.
Kommunen har bland annat skickat in samarbetsavtalet, projekteringsplanen och budgeten. Men dessa handlingar räcker inte. Kommunen ska även kunna argumentera för och styrka sin ståndpunkt. Detta oavsett om denna är att kommunen går in med ett ekonomiskt stöd eller inte. Fastighetsdirektör Sven-Gunnar Dahlqvist är medveten om att handlingarna har brister.
– Det kan behövas ett bättre underlag, säger han.
Det inskickade materialet har ställts i ordning av kommunens egna jurister. Men arenaprojektet har även gjort att flera externa jurister har tagits in.
Kommunen kunde under fredagen inte lämna ut kompletta siffror på hur mycket pengar dessa har kostat. Men enligt fakturor som UNT har tagit del av handlar det om minst två och en halv miljon kronor, pengar som har betalats ut till Lindahls advokatbyrå och advokatbyrån Mannheimer Swartling. Inte heller de externa juristerna har kunnat förutse de komplikationer som den sena anmälan till EU-kommissionen gav i förvaltningsrätten.
– Det är lätt att vara efterklok. Vi tyckte att det naturliga borde vara att anmälan skickas in efter att ett beslut är taget, säger Hugo Norlén på Lindahls advokatbyrå i Uppsala.
Kommunen har ännu inte tagit ställning till hur man ska gå vidare i ärendet.
– Vi kommer att ta ett beslut om vi ska överklaga eller inte i nästa vecka, när vi har satt oss in i domen bättre, säger stadsjurist Mats Sandmark.